Za zdravotníctvo platíme veľa, usúdil analytik. Poplatky zanikli, lebo je to populistická téma

ta3
16.1.2023 14:30

Štát na ambulancie zabudol, spolu s lekármi si to "odskáču" aj pacienti. Tí nezaplatia iba desať či dvadsaťeurový poplatok, ale možno budú musieť uhradiť v hotovosti aj celé vyšetrenie. Čoraz častejšie sa v súvislosti s ambulantnou starostlivosťou hovorí o priamych platbách. Na tému sme sa spýtali analytika Martina Smatanu.

tak_takto_45.jpg
TA3

"Je pravda, že viacerí politici deklarovali, že spravia všetko, len aby sme nemali doplatky v zdravotníctve," povedal analytik Martin Smatana. Uviedol, že v roku 2019, čiže posledný rok pred pandémiou Covid-19, Slováci minuli 1,25 miliárd eur na zdravotníctvo. Na osobu by to malo byť 230 eur za rok. Toto podľa neho tvorí približne 19 percent zdrojov v sektore. "Naše zdravotníctvo nie je zadarmo, práve naopak, v porovnaní s inými krajinami platíme my ako občania relatívne veľký podiel," dodal.

Smatana tvrdí, že v rokoch 2003 až 2006, keď sa zaviedli poplatky za ambulanciu, poklesol počet návštev o 11 percent v ambulanciách a o 14 percent na ambulantných pohotovostných službách. Avšak, podľa neho neklesol počet preventívnych vyšetrení a ani počet unikátnych pacientov. "Odstránili sa zbytočné sociálne návštevy," skonštatoval analytik. Uviedol, že poplatky mali efekt, ktorý sa očakával a k tomu ešte aj finančne pomohli zdravotníctvu. "Tieto poplatky zanikli, lebo je to citlivá, populistická téma," dodal.

"Máme slabo platené výkony, lebo ministerstvo už roky neaktualizovalo zoznam," povedal Smatana o katalógu zdravotníckych výkonov, ktoré ministerstvo zdravotníctva už roky nezmenilo. Tento zoznam má dokonca pochádzať z konca 90. rokov. Ako príklad uviedol tzv. 60-kový výkon, čo je základne vyšetrenie u pneumológa, ktorý bol priemerne hradený sumou okolo 14 eur. Analytik uviedol, že tento výkon, aby bol férovo vykrytý, mal stáť minimálne 37 eur.

Nepredpokladá, že zdravotníctvo pred voľbami dostane veľké finančné zdroje. "Dá sa použiť časť covidovej rezervy, ale stále bude treba nájsť nové zdroje," uviedol Smatana. Vzhľadom na momentálnu situáciu verí, že ak by sa takéto zdroje našli, tak by považoval vládny rozpočet za veľmi dobrý. "Ak sa pozrieme, na čom sa vyhrávajú voľby, tak to je často zdravotníctvo," povedal analytik. "Stačí sa pozrieť na kampaň ex-premiéra Fica v roku 2005-2006, ktorá sľúbila zrušenie poplatkov u lekára," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok