Nemecká ministerka obrany Lambrechtová odstupuje z funkcie, Scholz rozhodnutie prijal

ta3 čtk
16.1.2023 10:19

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová odstupuje. V zverejnenom vyhlásení oznámila, že požiadala spolkového kancelára Olafa Scholza o uvoľnenie z funkcie. Kancelár, ako novinárom oznámila vládna hovorkyňa Christiane Hoffmannová, jej rozhodnutie prijal. V popoludňajšom vyhlásení Scholz povedal, že má o budúcnosti ministerstva obrany jasnú predstavu, ale nástupcu Lambrechtovej odmietol oznámiť.

"Ministerka Lambrechtová ma dnes informovala, že už ďalej nechce pokračovať vo funkcii," povedal Scholz novinárom pri návšteve zbrojného koncernu Hensoldt v Ulme. "Jej rozhodnutie rešpektujem a ďakujem jej za prácu, ktorú odviedla v rôznych funkciách, teraz ako ministerka obrany," doplnil.

Kancelár tiež naznačil, že o vedení ministerstva má jasno. Dodal, že nového ministra predstaví veľmi skoro, zároveň ale podľa neho dnešok nie je dňom, kedy by rozhodnutie mal zverejniť. "Mám jasnú predstavu o tom, ako pokračovať. V správny čas to oznámime," povedal.

Aj Hoffmannová na vládnej tlačovej konferencii povedala, že nástupcu Lambrechtovej kancelár oznámi v blízkej dobe. Podľa informácií denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung bude nový minister známy v utorok. Hoffmannová termín nespresnila, povedala ale, že v pondelok sa oznámenie neočakáva.

Očakáva sa, že Scholz si vyberie nástupcu Lambrechtovej bez zbytočných odkladov, pretože vo štvrtok príde na návštevu do Berlína americký minister obrany Lloyd Austin. V piatok povedie Austin na americkej základni Ramstein v Nemecku rokovania krajín, ktoré humanitárnymi aj vojenskými dodávkami podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii.

Lambrechtová vo vyhlásení poznamenala, že v posledných mesiacoch čelila mimoriadnej mediálnej pozornosti, ktorá je prekážkou pre vecné spravodajstvo a diskusiu o vojakoch, armáde a bezpečnostnopolitických rozhodnutiach. "V popredí musí stáť cenná práca vojakov a mnohých motivovaných ľudí v tomto rezorte. Preto som sa rozhodla ponúknuť svoju funkciu," uviedla ministerka.

Médiá už niekoľko dní špekulujú o tom, kto by sociálnu demokratku Lambrechtovú na čele ministerstva obrany mohol nahradiť. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o jej straníckej kolegyni Eve Höglovej, ktorá sa problematike armády dlhodobo venuje. Často sú ale tiež spomínaní minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil alebo spolupredseda sociálnej demokracie (SPD) Lars Klingbeil.

Lambrechtová zatiaľ zostáva ministerkou obrany. Ministerkou podľa hovorcu ministerstva Christiana Thielsa zostane, kým jej spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier neodovzdá oficiálny dokument o uvoľnení z funkcie. O jeho vydanie musí Scholz prezidenta požiadať.

Lambrechtová nie je prvým členom Scholzovho kabinetu, ktorý odchádza. Scholzovu vládu, ktorá je pri moci od konca roku 2021, opustila vlani v apríli vtedajšia ministerka pre rodinu Anne Spiegelová. Nahradila ju Lisa Pausová. Dôvodom vtedy bola kritika, že po predminuloročných ničivých záplavách na západe Nemecka odišla na mesačnú dovolenku do Francúzska. V tom čase bola ministerkou životného prostredia v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, ktorú prívalové dažde a mohutné záplavy obzvlášť zasiahli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok