FOTO: Grécko sa rozlúčilo s posledným kráľom. K rakve prúdili davy ľudí

ta3 TASR
16.1.2023 10:22

Zosnulého posledného gréckeho kráľa Konštantína II. pochovali v pondelok popoludní na pozemku bývalej kráľovskej rezidencie severne od Atén.

Konštantín II. zomrel minulý utorok vo veku 82 rokov. Na posledný odpočinok ho uložili po súkromnom obrade za účasti takmer 200 pozvaných hostí. V paláci Tatoi, bývalej letnej rezidencii gréckej kráľovskej rodiny sú pochovaní aj jeho predkovia.

Konštantínov najstarší syn Paul v smútočnom prejave uviedol, že jeho otec nastúpil na trón v "ťažkom období" a z krajiny odišiel, aby nespôsobil "čerstvé krviprelievanie".

"Toto nie je koniec, otče. V našich myšlienkach a srdciach budeš žiť navždy," povedal s tým, že bývalý panovník pomohol Aténam zabezpečiť letné olympijské hry v roku 2004.

Na súkromný obrad pricestovali členovia kráľovských rodín z Belgicka, Británie, Dánska, Luxemburska, Monaka, Holandska, Nórska a Španielska. Britskú korunu zastupovala princezná Anna, sestra kráľa Karola III.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis ani prezidentka Katerina Sakellaropulosová, ktorej oficiálnym sídlom je bývalý kráľovský palác, na pohrebe neboli. Podľa štátnej televízie ERT v pondelok už od úsvitu pred metropolitnou katedrálou v Aténach čakalo najmenej 2000 ľudí, aby vzdali úctu zosnulému bývalému panovníkovi.

Konštantín II. mal iba 27 rokov, keď po vojenskom prevrate v Grécku v roku 1967 odišiel do exilu. Kráľom sa stal len tri roky predtým. Proti vojenskej diktatúre sa bezúspešne pokúsil zorganizovať ozbrojené povstanie. V referende v roku 1973 obyvatelia Grécka hlasovali za zrušenie monarchie.

Konštantín II. žil v exile v Taliansku a Londýne takmer 50 rokov a až v roku 2013 sa v tichosti vrátil do Grécau. Jeho manželkou bola princezná Anne-Marie, najmladšia dcéra dánskeho kráľa Frederika IX. Mali spolu päť detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok