Drancovanie múzeí je útokom Rusov na ukrajinskú identitu a dedičstvo, píše NYT

ta3 čtk
16.1.2023 08:27

Drancovanie ukrajinských múzeí ruskými vojakmi je rozsahom asi najväčšia lúpež umenia od čias druhej svetovej vojny, domnievajú sa podľa amerického denníka The New York Times odborníci. Podľa nich je cieľom tohto rabovania pripraviť Ukrajinu o jej kultúrne dedičstvo.

ONLINE: Najaktívnejšie boje sú na východe Ukrajiny, Rusi v noci útočili na Charkov
TASR/AP

Vyplnených alebo úplne zničených bolo od začiatku vojny 30 ukrajinských múzeí, uviedol denník. Len z múzeí v Chersone na juhu Ukrajiny zmizlo 15.000 artefaktov. Októbrové vyplienenie miestneho oblastného múzea bolo dopredu plánované a starostlivo zorganizované, vyplýva podľa denníka z výpovedí svedkov. Podľa ich popisu vtedy Rusi dorazili s piatimi veľkými nákladnými vozidlami. Vyprázdniť múzeum im trvalo štyri dni. Pobehovali okolo "ako mravce", vojaci narýchlo balili tisíce obrazov do prestieradiel, zatiaľ čo experti na umenie pokrikovali príkazy, a všade sa povaľoval baliaci materiál.

"Nakladali majstrovské diela, ktoré už nikde na svete nie sú, ako keby to bolo smeti," uviedla riaditeľka múzea Alina Docenkoová, čo vie z počutia od zamestnancov a svedkov. Sama vtedy bola v exile. Rusi odviezli aj sochy z chersonských ulíc a parkov, knihy z vedeckej knižnice, nezabudli previezť ani cez 200 rokov staré kosti Grigorija Potemkina, milenca ruskej cárovnej Kataríny Veľkej, a ukradli dokonca aj mývala z miestnej zoo.

Z jedného z múzeí v Melitopole na juhu Ukrajiny potom zmizla zbierka zlatých predmetov z doby skytskej ríše, starých asi 2300 rokov. Skytovia patrili ku kmeňom, ktoré od 7. storočia pred naším letopočtom obývali dnešnú Ukrajinu a juh Ruska.

Súčasné plienenie ukrajinských múzeí podľa ukrajinských predstaviteľov i medzinárodných expertov nie je pritom páchané niekoľkými ziskuchtivými a nedisciplinovanými vojakmi, ale je rozsiahlejším útokom na ukrajinskú hrdosť, kultúru a identitu. "Nie je to tak, že jeden vojak si dá do batohu strieborný kalich. Deje sa to v naozaj oveľa väčšom rozsahu," uviedol James Ratcliffe z britskej organizácie The Art Loss Register, ktorá zhromažďuje informácie o ukradnutých umeleckých predmetoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok