Netreba záhradu ani balkón: Tieto bylinky vypestujete aj v kuchyni a ušetríte za nákup

TA3/zm
23.1.2023 08:00

Malá zmena pri varení, ale veľká zmena samotnej chuti jedla. Bylinky dokážu vyšperkovať nejeden pokrm a povýšiť ho do gastronomického jedla. Lenže tak ako ceny všetky potravín, aj bylinky stoja v posledných mesiacoch nemalé peniaze. Vypestujte si ich preto doma. A nepotrebujete na to ani záhradu, ani balkón.

Netreba záhradu ani balkón: Tieto bylinky vypestujete aj v kuchyni a ušetríte za nákup
Pexels

Tieto druhy byliniek sa vám podarí vypestovať aj v kuchyni. Okrem toho, že vám spríjemnia interiér, využijete ich do väčšiny jedál. A cena semienok alebo priesad je neporovnateľná s už vypestovanou kupovanou bylinkou. Navyše, takto vám vydržia bylinky oveľa dlhšie.

Bazalka

Bazalku vypestuje aj úplný začiatočník, pokojne zo semienka. Potrebuje svetlé stanovisko, takže sa jej bude dariť na okennej parapete. Pôda by mala byť neustále vlhká, ale nie preliata, inak by jej začali hniť korienky. Nečudujte sa, keď vám po čase začne bazalka chradnúť. Je to jednoročka a letnička, takže sa každý rok vysieva nová. Keď sa jej bude dariť a budete jej mať veľa, využite ju na prípravu pesta, do šalátov a na všetky pokrmy s paradajkovým základom.

Žerucha

Aj žerucha je pre začiatočníkov, navyše výsledky svojej snahy uvidíte už o pár dní, Túto bylinku môžete zasiať do kvetináča, ale pokojne aj len do vaty alebo naklíčovacej misky. O tri dni až týždeň sa dajú zbierať prvé bylinky, ktoré výborne ochutia nátierky aj čerstvé šaláty.

Pažítka

Pažítka je veľmi vďačná a najmä celoročná bylinka. Môžete ju zasievať kedykoľvek, ak je v interiéri. Potrebuje slnko, ak ho má nedostatok, spoznáte to podľa toho, že začne žltnúť. Polievajte často a odstátou vodou, pretože rýchlo schne. Ak vyženie kvety, ostrihajte ju, inak stvrdne. Inak je jej využitie široké, od nátierok, cez polievky až po omáčky.

Mäta

Na pestovanie v byte je ako stvorená. Potrebovať budete veľký kvetináč a nič sa nestane, ak ju občas zabudnete poliať. Na vlahu si až tak nepotrpí. Ťahať sa bude iste do šírky, ale aj do výšky, čo by ste mali korigovať strihaním. Kým bude čerstvá, využite ju na prípravu limonád či iných nápojov, no nezabudnite si ju nasušiť aj na čaj.

Rozmarín

Rozmarín je v podstate krík, takže ak ho budete pestovať doma, pripravte sa na to, že zaberie viac priestoru, ale viete to korigovať rezom. Potrebuje základ z piesku a hliny, samostatný kvetináč a svetelné stanovisko. Pozor na prievan, pri otvorenom okne by sa bylinke nemuselo dariť. Rozmarín milujú ryby, hydina, ale aj polievky či pečené zemiaky.

Petržlenová vňať

Táto bylinka je taká všestranná, že by vo vašej domácej kuchynskej záhradke nemala chýbať. Petržlenová vňať nie je len na ozdobu a do polievok, využijete ju aj v dusených jedlách. Pri jej pravidelnej konzumácii je dobrým zdrojom vitamínov A a C. Nekupujte priesadu, tá po čase zoschne. Vypestujte si vňaťku zo semienka, najlepšie v podlhovastom kvetináči. Keď je dobre zakorenená, môžete ju strihať či trhať a bude dorastať ďalšia. A vždy sa dá vysiať nanovo, ak by sa jej nedarilo. Má rada slnko, ale zvládne to aj v polotieni.

Oregano

Oregano potrebuje širší a hlbší kvetináč. Inak je to nenáročná bylinka, ktorá znesie aj sucho, takže so zálievkou si nemusíte robiť veľké starosti. Využijete ju v čerstvom aj sušenom stave, napríklad na paradajkové a iné omáčky. Oregano skvele ochutí aj mäso, grilované pochúťky alebo domácu pizzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok