FOTO: Biden vyhlásil v Kalifornii stav katastrofy. Štát devastujú búrky, záplavy a zosuvy pôdy

ta3 ČTK
15.1.2023 10:17

Americký prezident Joe Biden v noci na nedeľu vyhlásil stav katastrofy pre Kaliforniu, ktorú od konca decembra sužujú búrky. Počasie prinieslo záplavy a spôsobilo zosuvy pôdy aj výpadky prúdu. Úrady registrujú najmenej 19 mŕtvych. V štáte na západnom pobreží USA navyše meteorológovia varujú pred ďalším dažďom.

Bidenovo rozhodnutie uvoľní ďalšiu federálnu pomoc pre obyvateľov Kalifornie, ktorá im pomôže vysporiadať sa s následkami katastrofy. Biden už na začiatku tohto týždňa vyhlásil v štáte stav núdze.

Nepriaznivé počasie Kaliforniu trápi od 27. decembra. Ďalší dážď a sneh najľudnatejší americký štát zasiahli v sobotu a podľa predpovede Národnej meteorologickej služby (NWS) sa od pondelka očakáva "nová vlna extrémnych zrážok".

NWS tiež varovala pred "katastrofálnymi záplavami" v údolí rieky Salinas, významnej poľnohospodárskej oblasti juhovýchodne od Sanfranciského zálivu.

Extrémne počasie nie je v zimných mesiacoch Kalifornii ničím neobvyklým, píše agentúra AFP. Podobné série búrok ako v posledných týždňoch ale nie sú v oblasti časté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok