Nemecko zruší povinné nosenie respirátorov v diaľkovej doprave, bude však musieť zmeniť zákon

TA3 ČTK
13.1.2023 11:32

Nemecko k 2. februáru zruší povinné nosenie rúšok v diaľkovej doprave. V piatok to oznámil spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach, ktorý sa chce teraz spoliehať na vlastnú zodpovednosť cestujúcich. Na uvoľnenie karanténneho nariadenia bude nutné zmeniť zákon, ktorý doteraz počíta s nosením respirátorov v diaľkových autobusoch a vlakoch až do 7. apríla.

nové čísla
TASR/Dano Veselský

"Musíme sa viac spoliehať na vlastnú zodpovednosť ľudí a na dobrovoľné nosenie rúšok," povedal Lauterbach na tlačovej konferencii. Ten v posledných týždňoch čelil rastúcemu tlaku, aby zrušil respirátory v diaľkovej doprave. To ale doteraz odmietal s tým, že epidemická situácia je aj napriek tomu. značné zlepšenie naďalej rizikové.

Celonemecký zákon o potieraní infekčných chorôb nariaďuje respirátory v diaľkovej doprave, v regionálnej a mestskej doprave potom o rúškach rozhodujú samé spolkové krajiny. To využili už Bavorsko, Šlezvicko-Holštajnsko a Sasko-Anhaltsko, ktoré povinné rúška zrušili v decembri.

Tento týždeň uvoľnenie ohlásili ďalšie nemecké regióny. Sasko s rúškami v regionálnej doprave skončí k 16. januáru, Meklenbursko-Predné Pomoransko, Berlín a Brandenbursko k 2. februáru a Durínsko k 3. februáru. Na konci tohto mesiaca chce rúška zrušiť aj Bádensko-Württembersko.

Rúška sú v Nemecku jedným z posledných viditeľných opatrení proti šíreniu Covidu-19. Po novelizácii zákona tak respirátory zostanú povinné len v nemocniciach, opatrovateľských zariadeniach, v ordináciách lekárov a v ďalších zdravotníckych zariadeniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok