Zmena klímy ohrozuje aj Alpy. Sneh sa tam drží o mesiac kratšie ako kedysi

ta3 ČTK
13.1.2023 08:08

Snehová pokrývka na vyšších miestach Álp v súčasnosti leží o mesiac menej, než je dlhodobý priemer za posledných 600 rokov. Zistili to talianski vedci, ktorí svoje závery publikovali v časopise Nature Climate Change. Na výskum použili analýzu vzoriek borievky obyčajnej rastúcej vo vysokých polohách (2000 až 2500 metrov nad morom).

Zmena klímy ohrozuje aj Alpy. Sneh sa tam drží o mesiac kratšie ako kedysi
TASR/AP

"Objavili sme, že veľmi rozšírená rastlina, borievka obyčajná, sa tiahne v blízkosti pôdy, keď rastie vo vysokých polohách, a je teda schopný zaznamenať vo svojich letokruhoch trvanie snehovej pokrývky," uviedol jeden z autorov štúdie a vedec na univerzite v Padove Marco Carrer.

Vďaka tejto vlastnosti boli vedci schopní zostaviť model, ktorý na základe odobraných vzoriek zrekonštruoval trvanie snehovej pokrývky až 600 rokov naspäť, keď neexistujú iné spoľahlivé záznamy. "To nám umožnilo zistiť, že to, čo zažívame v posledných rokoch, je niečo, čo sa v posledných šiestich storočiach nestalo," uviedol ďalší autor výskumu Michele Brunetti z ústavu pre výskum atmosféry a klímy (Isac) v Bologni.

Na základe analýzy vzoriek borievky obecného vedci dospeli k názoru, že za posledných 600 rokov snehová pokrývka vo vysokých polohách v Alpách trvala v priemere 251 dní. Výkyvy medzi jednotlivými rokmi môžu byť však značné. V niektorých rokoch sneh pokrýval pôdu takmer celý rok, v niektorých potom menej ako 200 dní. Priemer za posledné dve dekády však predstavuje 215 dní, čo o 36 dní menej ako dlhodobý údaj.

Vedci poukazujú na to, že Alpy a ich snehová pokrývka sú jedným z najvýznamnejších zásob sladkej vody v Európe a napájajú významné rieky ako Rýn, Dunaj, Rhôna či Pád. Zmeny klímy podľa vedcov ohrozujú životné prostredie v Alpách a zrejme povedú k "dramatickým zmenám" v horách aj nížinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok