Vo veku 80 rokov zomrel legendárny fotograf agentúry AP Jack Smith

TA3 TASR
13.1.2023 06:53

Vo veku 80 rokov zomrel legendárny fotograf agentúry Associated Press Jack Smith, ktorý počas svojej kariéry zvečnil unikátne erupcie sopky Saint Helens, únik ropy z tankera Exxon-Valdez, či záber na boxera Mikea Tysona, ako odhryzol časť ucha Evandera Holyfielda, alebo plačúcu krasokorčuliarku Tonyu Hardingovú na olympijských hrách.

Vo veku 80 rokov zomrel legendárny fotograf agentúry AP Jack Smith
TASR/AP

Smith zomrel 4. januára vo svojom dome v La Mesa v americkom štáte Kalifornia. Mal rakovinu a bol v hospicovej starostlivosti, uviedla jeho manželka Judy pre agentúru AP. Smithova osobnosť zodpovedala jeho 190 centimetrov vysokej postave, napísala AP. Pre svoju zaťatosť a cieľavedomosť bol známy ako pod prezývkou Chainsaw (Reťazová píla).

Patril medzi tvrdých, súťaživých a ostrieľaných fotografov, ktorí sa snažili získať dobrú snímku za každú cenu a v akýchkoľvek podmienkach, spomínajú podľa AP viacerí kolegovia. Na svojich kolegov bol náročný a bol mrzutý, ak sa vyslaný fotograf nevrátil so zábermi, aké on považoval za kľúčové. Ale tí,  ktorí s ním pracovali, zvykli hovoriť, že vďaka týmto jeho vysokým nárokom sa v profesii posúvali vpred, uviedla AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok