Bahno a podmáčané polia. Ruský pozemný útok z Bieloruska je zatiaľ nepravdepodobný, píše Reuters

ta3 čtk
12.1.2023 20:32

Rieky vyliate z brehov, silná vrstva bahna a podmáčané polia boli v štvrtok vidieť na kilometre ďaleko v oblasti severozápadnej Ukrajiny blízko hraníc s Bieloruskom. Možnosť nového ruského cezhraničného útoku je tu napriek nedávnym varovaniam z Kyjeva zatiaľ nepravdepodobná, napísala vo štvrtok agentúra Reuters.

Bahno a podmáčané polia. Ruský pozemný útok z Bieloruska je zatiaľ nepravdepodobný, píše Reuters
TASR/AP (ilu)

Ukrajinskí predstavitelia varujú pred hroziacim novým ruským útokom, pričom Bielorusko na severe označujú za jedno z možných nástupíšť. Deje sa tak v čase, keď sa Moskva snaží dodať nový impulz svojej slabnúcej invázii. Rusko a jeho blízky spojenec Bielorusko posilnili svoje spoločné vojenské zoskupenie v Bielorusku a od budúceho pondelka tam plánujú usporiadať spoločné letecké cvičenia.

Na pozadí týchto udalostí strážia husté lesy a zradné močiare v pohraničí Volynská brigáda územnej obrany, jedna zo stoviek ukrajinských jednotiek zložených z miestnych obyvateľov ochotných brániť so zbraňou v ruke svoje domovy.

V súvislosti s cvičením niekoľko kilometrov južne od bieloruských hraníc vojaci a dôstojníci z tejto jednotky agentúre Reuters povedali, že im nezvyčajne mierna zima poskytuje nemalú taktickú výhodu. "Na vlastnej pôde vám k obrane pomôže všetko - krajina, veľa riek, ktoré sa tento rok vyliali z brehov," povedal Viktor Rokun, jeden zo zástupcov veliteľa brigády. Polia a stromy okolo neho sú ponorené v kalných jazerách studenej vody.

Hovorca jednotky Serhij Chominskyj uviedol, že pomoc pri znepriechodnení terénu prišla aj od nepravdepodobného spojenca: miestnych bobrov. "Keď si stavajú hrádze, normálne ich ľudia ničia, ale tento rok to kvôli vojne neurobili, takže teraz je všade voda," hovorí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok varoval, že Rusko "zhromažďuje sily pre ďalšiu eskaláciu" takmer 11 mesiacov trvajúcej vojny medzi oboma krajinami. Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj v decembri uviedol, že jedným z možných smerov nového útoku by mohlo byť Bielorusko, kde má Rusko podľa odhadov ukrajinskej armády okolo 15-tisíc vojakov. Vojenskí analytici počet odhadujú na desať až 12.000 mužov v zbrani.

Ukrajinský generál Oleksij Hromov dnes uviedol, že ruské vojenské zoskupenie v Bielorusku môže byť využité na agresívne akcie proti Ukrajine. Varoval tiež, že Rusko buduje v Bielorusku letecké zoskupenie.Bieloruský vodca Alexander Lukašenko vlani vo februári umožnil Moskve využiť svoju krajinu ako jedno z nástupných miest na inváziu na Ukrajinu. Ruské sily ale boli pri pokuse dobyť hlavné mesto Kyjev porazené.

Zatiaľ čo Oleg Saljukov - zástupca veliteľa špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu - dnes vykonal inšpekciu ruských síl v Bielorusku, na opačnej strane hranice sa Volynská brigáda venovala nácviku boja v budovách a pod delostreleckou paľbou. Analytik Konrad Muzyka, riaditeľ poradenskej spoločnosti v oblasti vojenstva Rochan Consulting, povedal Reuters, že hoci možno v Bielorusku pozorovať hromadenie ruských vojsk, útok na severozápadnú Ukrajinu z Bieloruska by sa stretol s obrovskými ťažkosťami.

"Je to príšerné miesto na vedenie útočnej operácie. Je tam veľa vodných tokov a veľmi málo ciest," povedal. "To uľahčuje ukrajinským silám nasmerovať pohyb ruských síl do určitých oblastí, kde by boli ostreľované delostrelectvom," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok