Dokumenty nájdené v Bidenovej kancelárii bude vyšetrovať špeciálny prokurátor

ta3 čtk
12.1.2023 19:58

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vo štvrtok menoval nezávislého prokurátora pre vyšetrovanie nálezu utajovaných dokumentov v bývalej kancelárii prezidenta Joea Bidena a tiež v jeho garáži a knižnici v dome vo Wilmingtone v štáte Delaware.

Dokumenty sú z obdobia 2009-2017, kedy bol Biden viceprezidentom administratívy Baracka Obamu. Prezident aj viceprezident USA majú po odchode z funkcie povinnosť odovzdať všetky citlivé materiály Národnému archívu USA.

"Podpísal som dokument o vymenovaní Roberta Hura zvláštnym prokurátorom," uviedol Garland s tým, že Hur bude vyšetrovať, či nedošlo k porušeniu zákona. "Toto vymenovanie zdôrazňuje pre verejnosť záväzok ministerstva k nezávislosti aj zodpovednosti v obzvlášť citlivých záležitostiach," dodal Garland. Uistil, že ministerstvo sa chce riadiť faktami a zákonom. Hur krátko na to poznamenal, že bude pracovať "rýchlo a dôkladne", bez zaujatosti a bez strachu. Prípad začne vyšetrovať niekoľko dní.

Hur, ktorý sa v minulosti zaoberal problemtikou národnej bezpečnosti, podvodov a kyberkriminality, pôsobil za vlády prezidenta Donalda Trumpa ako vrchný federálny prokurátor v Marylande. Vo februári 2021 oznámil, že sa vracia k súkromnej advokátskej praxi. Študoval na Harvardovej a Stanfordovej univerzite.

Biden povedal, že je nálezom dokumentov prekvapený, nevie vraj, čo v nich je. Vo štvrtok novinárom zopakoval, že s vyšetrovateľmi ministerstva spravodlivosti "plne spolupracuje". Bidenovi právnici našli dokumenty prvýkrát už 2. novembra, niekoľko dní pred americkými voľbami, vec však verejne oznámili až tento týždeň v pondelok.

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy predtým vyzval Kongres, aby prípad utajovaných dokumentov nájdených u Bidena vyšetril. "Myslím, že Kongres toto musí vyšetriť. (Biden) bol tak znepokojený kauzou Trumpových dokumentov zatvorených pod zámkom, a my teraz zistíme, že sám držal dokumenty na niekoľkých rôznych miestach," povedal McCarthy.

Nehľadiac na to, aký záver prinesie vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti, je prípad "politickým problémom" pre Bidena, ktorý označil exprezidenta Trumpa za "nezodpovedného", keď prechovával stovky utajovaných dokumentov vo svojej súkromnej rezidencii na Floride, píše AP.

Biden a Trump, ktorí sú možnými súpermi v budúcich prezidentských voľbách v roku 2024, teraz čelia vyšetrovaniu osobitných prokurátorov, ktorí sú obvykle menovaní k politicky citlivým prípadom, aby bola zaistená určitá miera ich nezávislosti na vedení ministerstva spravodlivosti. Rozdiel medzi týmito prípadmi však spočíva v tom, že Bidenovi právnici tvrdia, že dokumenty odovzdali, akonáhle ich našli, zatiaľ čo Trump vzdoroval až do augustovej prehliadky agentov FBI vo svojom sídle na Floride, čo vyvoláva otázky, či on alebo jeho zamestnanci nebránili vyšetrovaniu, píše agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok