PR správa

Nemáte čas si oddýchnuť? Vyskúšajte 9 skvelých tipov, ako sa zbaviť stresu

13.1.2023 00:00

V každodennom živote sme nonstop pod tlakom, pracujeme na 120 % a neustále na nás vplýva stres. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, pretože optimálna dávka stresu je pre naše telo prospešná. S adrenalínom, ktorý sa nám vplyvom jeho pôsobenia rozprúdi po tele, prácu zvládame rýchlejšie a máme čistú myseľ. Dlhodobý stres má však presne opačný efekt. To, čo potom v takýchto situáciách nášmu organizmu chýba, je relax ako kompenzácia.

Nemáte čas si oddýchnuť? Vyskúšajte 9 skvelých tipov, ako sa zbaviť stresu
Shutterstock

Správny oddych by preto nemal byť pre vás luxus, ale k dobrej práci bez chýb a s vysokým výkonom základ. Pokiaľ si však v rýchlom životnom tempe neviete nájsť na odpočinok čas a nemáte ani inšpiráciu, my vám ju v našom článku prinesieme. Pokračujte v čítaní a zoznámite sa s niekoľkými jednoduchými spôsobmi relaxácie, ktoré môžete potom aplikovať do praxe.

Krátka prechádzka na najkrajšej túre v Tatrách

Na odbúranie stresu nemusíte vyhľadávať žiadne zložité metódy, pretože často všetko vyrieši krátka prechádzka na čerstvom vzduchu. Aj v tých najstresujúcejších chvíľach si predsa môžete nájsť 5 minút na prechádzku po bloku. Robte to ale čo najčastejšie, pretože čerstvý vzduch vám prečistí hlavu. Po takejto mini-prechádzke sa budete cítiť uvoľnenejšie a budete pripravení na čokoľvek, čo vám náročný deň prinesie.

Samozrejme, dlhá prechádzka je ešte lepšia. A pokiaľ ju spojíte s dovolenkou vo vysokohorskom prostredí Tatier, pozitívny efekt a uvoľnenie sa dostavia skôr. V zdravom a nádhernom prostredí prírody môžete absolvovať tie najkrajšie túry v Tatrách a pomôcť tak telu zabudnúť v priebehu niekoľkých minút na všetok stres z práce a okolia!

Shutterstock Shutterstock

Vpustite do interiéru čerstvý vzduch

Ak napriek všetkej snahe naozaj nemáte možnosť ísť na prechádzku, mali by ste si aspoň otvoriť okno a zhlboka a pomaly sa nadýchať čerstvého vzduchu. Je to upokojujúce a váš mozog je zásobovaný dostatkom kyslíka.

Dobrej atmosfére a čerstvému vzduchu v interiéri pomôže aj poriadok, čistý odev, ktorý je vďaka kvalitnému ohrievaciemu telesu zbavený nebezpečných baktérií a vírusov, alebo častejšie utieranie prachu z rôznych povrchov vo vašom okolí.

Vaňa alebo príjemný kúpeľ nôh

Napriek tomu, že ju dnes mnohí majitelia nehnuteľností z rôznych dôvodov odsúdili na zánik, vaňa je veľmi dôležitá súčasť modernej kúpeľne a nášho života. Práve vďaka nej máte možnosť aplikovať do praxe najjednoduchšiu metódu relaxácie na odbúranie stresu. Len ťažko by ste asi našli vo svojom okolí tak dostupné a cenovo nenáročné riešenie, prostredníctvom ktorého je možné tak úžasne vypnúť a zabudnúť na problémy okolitého sveta.

Pokiaľ to predsa len nie je možné a luxus vane si nemôžete dopriať, občasnou a jednoduchou alternatívou vedia byť aj kvalitné nafukovacie bazény, prípadne najbližšie kúpele v okolí, kde okrem vyššej teploty vody na váš organizmus blahodarne pôsobia aj viaceré minerály. 

Rovnako aj „obyčajný“ kúpeľ nôh funguje upokojujúco ako vaňa. Stačí si ponoriť nohy do teplej vody, sadnúť si a na chvíľu zavrieť oči. Pridať do vody môžete rôzne tinktúry, ktoré obsahujú esenciálne oleje napomáhajúce uvoľneniu a navodeniu správnej atmosféry.

Shutterstock Shutterstock

Nájdite si čas na dovolenku

Aby ste sa vyhli negatívnym vplyvom chronického stresu a syndrómu vyhorenia, potrebujete čas na doplnenie energie pre návrat na predstresovú úroveň fungovania. Tento proces obnovy vyžaduje „vypnutie“ z práce tým, že budete mať obdobia, keď sa nezapájate do činností súvisiacich s prácou, ani na ňu nemyslíte. Znamená to, že je veľmi dôležité, aby ste sa z času na čas odpojili od práce  spôsobom, ktorý vyhovuje vašim potrebám a preferenciám. 

Ak je to teda možné, vezmite si voľno, aby ste si oddýchli a uvoľnili sa, aby ste sa vrátili do práce s novým nabitím a pripravení podať čo najlepší výkon. Viaceré štúdie ukázali, že pauza v práci môže mať fyzické aj psychické zdravotné výhody.

Ak teda od vašej poslednej dovolenky už nejaký čas uplynul, naplánujte si ďalšiu, teraz je ideálny čas, kedy môžete v jednom balíku získať nielen lepšiu izbu a pohodlné plážové lehátko zdarma, ale aj ďalšie výhodné zľavy zo samotnej ceny dovolenky.

Prečítajte si knihu

V prípade oddychu veľmi dobre funguje aj kniha. Ľahnite si do postele alebo na gauč, urobte si pohodlie a pustite sa do čítania obľúbenej literatúry. Čítanie uvoľňuje, pretože spája fyzický relax s duševným oddychom, vďaka čomu môžete zabudnúť na svoje problémy, venovať sa inej téme a na chvíľu vypnúť hlavu.

Opojte myseľ tónmi obľúbenej hudby

Aj hudba má veľký vplyv na vašu náladu a môže vám pomôcť uvoľniť sa. Keď počúvate obľúbené tóny, zvyčajne sa hneď cítite lepšie. Využiť môžete špeciálnu relaxačnú hudbu. Často sem patria zvuky prírody, ale aj klasická hudba, ktorá sa považuje za mimoriadne relaxačnú. Zvážiť v tomto smere sa oplatí tempo a rytmus tónov.

Shutterstock Shutterstock

Objednajte sa na masáž

Masáž je skvelá nielen na uvoľnenie, ale aj zdravie vášho tela. Postará sa o prekrvenie a uvoľnenie stuhnutých svalov. Môže odstrániť niektoré bolesti, zablokované časti a zároveň uvoľniť vašu myseľ. Základom je nájsť si na tento účel skutočného odborníka. Po masáži a vo všeobecnosti je dobré doplniť telu tekutiny, aby sa z organizmu odstránili všetky nahromadené a masážou uvoľnené toxíny. Vyskúšajte napríklad šálku lahodného čaju alebo iný obľúbený nápoj.

Doprajte si fyzický kontakt

Objatie od dobrých priateľov alebo maznanie sa s partnerom – relax si môžete uľahčiť aj fyzickým kontaktom. Uvoľňuje sa pri ňom takzvaný hormón maznania oxytocín, ktorý znižuje stresové hormóny a zvyšuje spokojnosť.

Vyskúšajte úsmev

Na záver to najdôležitejšie. Vyskúšajte na odbúranie stresu úsmev. Samozrejme, keď ste vyčerpaní a vystresovaní, zrejme sa vám usmievať moc nechce. Napriek tomu by ste to mali vyskúšať! Smiech je najlepší spôsob, ako sa zbaviť všetkého stresu v čo najkratšom čase. Keď sa usmievate, po krátkom čase sa uvoľňujú vo vašom tele hormóny šťastia, ktoré mu poskytujú relaxáciu a pomáhajú znižovať stresové hormóny.

Ako vidíte, na odbúranie stresu nemusíte robiť nič zložité. Dôležité je nájsť si v prvom rade na relax čas.

Shutterstock Shutterstock
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok