V zariadeniach sociálnych služieb chýba personál, trpí tým kvalita poskytovaných služieb. Kritickú situáciu majú skontrolovať inšpektori

ta3
12.1.2023 14:39

Čelíme bezprecedentnému nárastu cien a neexistuje položka výdavkov, ktorá by sa nepohla smerom nahor. V tejto situácii si musia vedieť poradiť aj zariadenia sociálnych služieb, ktoré už aj doteraz fungovali v hrubo podfinancovanom systéme. Stavy personálu v zariadeniach sú dlhodobo poddimenzované, trpí tým kvalita poskytovaných služieb klientom. O téme sa rozprávala moderátorka Anka Žitná s generálnym riaditeľom inšpekcie v sociálnych službách Jánom Hudákom.

V zariadeniach sociálnych služieb chýba personál, trpí tým kvalita poskytovaných služieb. Kritickú situáciu majú skontrolovať inšpektori
ta3

Z pandemickej krízy sme sa prehupli do energetickej. Od nového roka sa riešia faktúry za energie. Zariadenia sociálnych služieb majú nejaký stupeň ochrany. Samozrejme, nie sú imúnne voči tomu, že všetko ide nahor.

Od 1. novembra minulého roka funguje inšpekcia v sociálnych veciach. Ako majú rodinní príslušníci klientov týchto zariadení chápať úlohu úradu? "Našou úlohou nie je skontrolovať 1500 zariadení, dať 2000 pokút či zakázať činnosť. My máme dohliadnuť na dodržiavanie zákonov a skvalitňovať systém v poskytovaní služieb," vysvetlil Ján Hudák.

Nový úrad nemá ešte ani 100 dní. Pravdepodobne prebiehajú výberové konania na zamestnancov. Čím všetkým musí disponovať dobrý inšpektor? "Pri výbere inšpektorov sa zameriavame na odbornú spôsobilosť. Veľa ich však na Slovensku nie je. Musia mať ale vysokoškolské vzdelanie, minimálne päťročnú prax a byť lojálni. Vždy musia objektívne zhodnotiť situáciu,uviedol generálny riaditeľ inšpekcie v sociálnych službách Ján Hudák.

 Viac sa dozviete vo videu nižšie:


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok