Vydajú sa opäť cestou populizmu alebo vyhrá zjednotiteľ? Česko si zvolí nástupcu Zemana

12.1.2023 11:17

Voliči v Českej republike v nadchádzajúcich prezidentských voľbách rozhodnú, či sa krajina opäť vydá cestou populizmu alebo dá prednosť kandidátom, ktorí sľubujú zjednotiť národ a zaceliť spoločenské rany po nespútanom pôsobení končiaceho prezidenta Miloša Zemana. Napísal to vo štvrtok britský denník The Guardian s tým, že podľa prieskumu pôjde o súboj troch favoritov, ktorých kampane sa stretávajú s problémami.

V hre je rešpektovaný úrad so sídlom na starodávnom hrade, ktorý je morálnou a symbolickou autoritou. Podľa kritikov ale Zeman funkciu zneužil podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá utíchla po začiatku vojny na Ukrajine, aj propagáciou užších vzťahov s Čínou. O funkciu sa síce uchádza osem kandidátov, ale podľa prieskumov sa voľby zúžili na tvrdý súboj troch favoritov: bývalého premiéra Andreja Babiša, generála vo výslužbe a bývalého náčelníka generálneho štábu Petra Pavla a akademickej ekonómky a jedinej ženskej kandidátky Danuše Nerudovej.

Babiš podľa prieskumov prehrá

Babiša tento týždeň český súd oslobodil v kauze údajných dotačných podvodov, čo ho posunulo o krok bližšie k postupu do druhého kola prezidentských volieb. Podľa prieskumov ale Babiš v druhom kole prehrá, či už sa v ňom stretne s Pavlom alebo s Nerudovou. "Ich liberálne zmýšľajúci priaznivci sa zomknú proti kandidátovi, ktorého pôsobenie vo funkcii premiéra vyvolalo najväčšie masové protesty v krajine od pádu komunizmu v roku 1989," píše The Guardian.

Babiš oznámil svoju kandidatúru relatívne neskoro, na konci októbra. Predtým ale niekoľko mesiacov jazdil po celej krajine "v neoficiálnej kampani, počas ktorej sa opovržlivo vyjadroval o približne 400-tisíc ukrajinských utečencoch v Českej republike a skepticky sa vyjadroval o západnej vojenskej pomoci Ukrajine," píše The Guardian. Stran podpory Ukrajiny má opačný názor Pavel, ktorý je ako bývalý vysokopostavený činiteľ Severoatlantickej aliancie stúpencom aktívneho členstva ČR v NATO a podpory Ukrajiny, pripomína denník.

Na kandidatúru Babiša i Pavla vrhajú tieň ich väzby s komunistickým režimom. Rodený Slovák Babiš "bol už pred rokmi odhalený ako bývalý agent ŠtB", potvrdil to slovenský súd, ale Babiš to naďalej popiera, píše britský denník. 

Pavel do komunistickej strany vstúpil v roku 1985, odôvodňuje to túžbou po vojenskej kariére, ktorá by vraj inak nebola možná. Nerudová, ktorá je v 44 rokoch najmladšou kandidátkou, sa prezentuje ako jasná voľba pre mladých ľudí a poukazuje na minulosť oboch hlavných súperov. Mladí ľudia nemajú motiváciu ísť voliť, pretože starší kandidáti sú symbolom doby minulej a "nerozumie problémom mladej generácie a nerieši ich," povedala Guardianu Nerudová.

Ani kampaň Nerudovej nie je bez poškvrny

Ani kampaň Nerudovej ale nie je bez poškvrny, pripomína The Guardian. České médiá upozornili, že za jej pôsobenia ako rektorky Mendelovej univerzity zahraniční študenti za finančnú odplatu získavali tituly za neúmerne krátku dobu. Nerudová ale tvrdí, že o praktike nevedela. Nerudová podľa Guardianu obvinila Pavla zo sexizmu po tom, čo jej navrhol, že by ju mohol vymenovať do svojej prezidentskej kancelárie ako "účtovnú expertku, pretože je odborníčkou na daňovú politiku". Pavel podľa denníka obvinenia odmietol.

Kritici Nerudovej varujú pred jej prípadným stretom záujmov ako prezidentky, pretože jej manžel je partnerom v najväčšej českej právnej firme, ktorá zastupuje mnohých korporátnych klientov. Ako prezidentka by tak Nerudová vymenovala sudcu a vysoko postavených úradníkov, proti ktorým by štát jej manžel. Komunistická skúsenosť by naopak mohla prospieť Pavlovi v očiach starších voličov, pretože majú pocit zdieľanej skúsenosti, myslí si publicista Bohumil Kartous oslovený Guardianom. Voľby podľa neho rozhodnú práve starší voliči.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok