Vláda s energetickou pomocou podľa Galeka úplne zaspala. Rok 2023 budeme musieť nejako prežiť, povedal Kremský

ta3
11.1.2023 21:17

Priemyselné zväzy a veľkí zamestnávatelia žiadajú vládu o pomoc pre energeticky náročné podniky. Tvrdia, že ak pomoc nepríde dostatočne rýchlo, vláda po sebe zanechá oslabený priemyselný sektor a zdecimované hospodárstvo. Príde pomoc pre piliere nášho priemyslu včas? Odpovedali Peter Kremský, Karol Galek a Tomáš Malatinský.

20230111_tema_dna_5.jpg
TA3

Niekoľkonásobne zvýšené zálohové platby za energie od začiatku roka strpčujú život samosprávam a podnikateľom. Mnohí uvažujú, že zatvoria prevádzky a skončia s podnikaním. Ministerstvo hospodárstva chce, aby dodávatelia energií s úhradou platieb počkali, aby podnikatelia mali šancu prežiť.

Malé alebo veľké podniky?

„Treba rozlišovať medzi podnikmi, ktoré sú energeticky náročné,“ povedal Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Najväčší problém je prechod do roku 2023, uviedol a tvrdí, že na to zväzy v minulosti upozorňovali. „V problémoch sú však aj firmy, ktoré energeticky náročné nie sú,“ pokračoval Malatinský. Skonštatoval, že zatváranie fabrík pre energie môže zasiahnuť okolo dvoch miliónov ľudí.

Peter Kremský, predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, nepovažuje veľké energeticky náročné podniky za hlavný problém. „Je to paradox, lebo tí, ktorí tú elektrinu potrebujú, si ju dokážu nakúpiť priamo na trhu, čiže najlacnejšie,“ uviedol. Podľa neho sú na tom o mnoho horšie malé podniky ako sú kaviarne, holičstvá či fitness centrá. „Ceny pre malé podniky sú trikrát väčšie ako pre tie veľké,“ dodal Kremský.

„Vláda bohužiaľ zaspala,“ povedal Karol Galek, bývalý štátny tajomník Ministerstva hospodárstva. Nastala podľa neho situácia, kedy najviac trpia malé podniky, lebo nevedia, čo ich čaká. Myslí si, že sme sa tejto situácii mohli vyhnúť. „Keď dáte šimpanzovi kalkulačku, tak sa k výsledku nedostanete,“ dodal Galek.

„Snažíme sa pre podniky pripraviť podobnú schému, akú dostali domácnosti,“ povedal Kremský. Uviedol, že vláda chce, aby elektrina vyrobená na Slovensku bola v krajine predávaná za rozumné ceny. „Rok 2023 budeme musieť nejako prežiť,“ pokračoval. Dôvodom vysokej ceny plynu je podľa predsedu výboru vojna na Ukrajine. Dokonca si nemyslí, že cena plynu sa niekedy vráti na hodnotu, ktorú mal pred vojnou. „To je v celej Európe, nie len na Slovensku, že sa zastavujú veľké prevádzky,“ dodal Kremský o ekonomickom stave Slovenska.

Zbytočné rokovania

Spory medzi ministerstvami podľa Malatinského viedli k opozdenej reakcii napríklad v schéme pre veľké podniky. „Na rokovaniach s premiérom bolo sľúbené, že to budú riešiť,“ povedal a pokračoval, že nakoniec s riešením nesúhlasilo ministerstvo financií. „Ono sa rokuje, ale nie s patričným efektom,“ skonštatoval bývalý štátny tajomník. Tvrdí, že podniky vydržia v prevádzkovom fungovaní okolo jedného kvartálu, upozornil však, že to záleží od prípadu k prípadu.

„Neviem si predstaviť vyzývať, aby ľudia neplatili za faktúry,“ povedal Galek na návrh Kremského. Uviedol, že v Česku boli rozposlané informácie, v ktorých bolo uvedené, s čím môžu podnikatelia v rámci boja s energetickou krízou počítať. Upozornil na fakt, že na Slovensku takéto niečo neexistuje. „Vláda úplne zaspala,“ uviedol o vládou vyčlnených peniazoch na boj s energetickou krízou. Upozornil, že peniaze aj zákony existujú, problémom je naozaj nečinnosť vlády.

Obnoviteľné zdroje

„Veľkým problémom je aj málo investícií do obnoviteľných zdrojov,“ uviedol Kremský. Kritizoval bezhlavé míňanie verejných zdrojov a zároveň upozornil, že na Slovensku je veľa bytoviek, ktoré stále nie sú zateplené. „Čo sa týka solárnych zdrojov, tak sme mali jeden program pred 15 rokmi, ktorý rozkradli oligarchovia,“ vyhlásil. Upozornil, že Maďarsko má dva gigawatty zo solárnych zdrojov, keďže aj to by v momentálnej situácii pomohlo.

Galek tvrdí, že nie je pravda, že za posledných 15 rokov sa v prostredí obnoviteľných zdrojov nič nerobilo. Na Slovensku podľa neho z týchto zdrojov pochádza 700 megawattov energie, čo je trikrát menej v Maďarsku, avšak upozornil, že Maďarsko je trikrát väčšia krajina. „Možnosti tu sú, ale, bohužiaľ, stojíme na povoľovaní,“ povedal a zároveň vyjadril radosť nad faktom, že sa o tejto téme diskutuje. „Nie je to vždy o peniazoch,“ pokračoval. Tvrdí, že SaS navrhla použiť energiu z Gabčíkova, čo sa stretlo vo vláde s odporom. „Budem rád, ak nebudeme závislí iba na našich peniazoch,“ dodal Galek o možnosti využitia fondov z Európskej únie.

Chaos a 76-tka

„Neviem si predstaviť, že ľudia by opäť volili Mikuláša Dzurindu,“ povedal Kremský. Nemyslí si, že on je tá významná osoba, ktorá by mohla zjednotiť demokratické sily na Slovensku. „Nevieme, s kým máme rokovať,“ povedal o novej 76-tke Galek. Podľa neho je OĽaNO v rozklade. Kremský tieto tvrdenia odsúdil. „Ja mám informácie, že SaS je v rozklade,“ dodal Kremský.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok