Exvyšetrovateľ Vačok pre ta3: Ducký by zmenky sám od seba nepodpísal. Ak by vypovedal, ohrozil by špičky štátu

ta3/Richard Bolješik; mš
11.1.2023 16:49

Od vraždy Jána Duckého, bývalého ministra hospodárstva a neskôr riaditeľa SPP, uplynulo 24 rokov. Motív vraždy nie je dodnes objasnený, rovnako ani jej vykonávateľ či prípadný objednávateľ. O vražde Duckého sme sa zhovárali s bývalým vyšetrovateľom z čias mečiarizmu a súčasným advokátom Petrom Vačokom.

vacko_5.jpg
TA3

Ohrození štátni prominenti

Vaše informácie potvrdzujú aj udalosti z toho dňa. Nový minister hospodárstva Ľudovít Černák vtedy avizoval tlačovú besedu, kde chcel odkryť veci, ktoré sa diali za čias Mečiara v SPP. Tlačová beseda sa nakoniec 11. januára neuskutočnila. Vyzerá to, ako keby bol odstránený svedok alebo človek, ktorý vedel o tých zmenkách, ktorý ich podpisoval. Vy to tiež takto vnímate?

Pokiaľ by pán Ducký vypovedal a povedal by, kto všetko v tom bol zainteresovaný, prípadne, kto to nariadil, ohrozil by veľké množstvo ľudí.

Ohrozil by aj špičky štátu?

Určite áno. Som presvedčený, že Ducký by si sám nedovolil podpísať zmenky a takýmto spôsobom defraudovať obrovské milióny štátu, pokiaľ by na to nemal súhlas alebo požiadavku niekoho, kto bol nad ním.

V tejto súvislosti je zaujímavá aj osoba obvineného z vraždy. Bol to Oleg T. z Ukrajiny. Bol to robotník, bežný človek. Boli tam aj niektoré svedecké výpovede, ktoré ho usvedčovali. Nakoniec boli títo svedkovia odsúdení za krivé výpovede. Viete si predstaviť, že by bežný človek z Ukrajiny mohol zavraždiť takto vysokopostaveného prominenta? Mierim k tomu, či to bol len vykonávateľ vraždy na objednávku. 

Takéto trestné činy nie sú len špecialitou Slovenska. Kedysi som mal možnosť hovoriť s pánom Chelemendikom, ktorý tu pôsobil. Bol to človek z Moskvy, ktorý takisto povedal, že týchto nájomných vrážd je v Moskve strašné množstvo a nedarí sa ich objasniť. Sám z mojej vlastnej aplikačnej praxe viem, že pokiaľ je vražda robená na objednávku a vykonávateľ v podstate ani nevie, koho vraždí a prečo ho vraždí, veľmi ťažko sa to objasňuje.

Myslíte si, že to bolo aplikované aj v prípade Duckého? Oleg T. bol v roku 2018 na Ukrajine definitívne zbavený viny, keďže tamojšia prokuratúra a súd nevideli jednoznačné dôkazy, že by strieľal on. Ale z celkového pohľadu to bola zrejme vražda na objednávku...

Nechcem a nebudem sa vyjadrovať k nejakej konkrétnej osobe, pretože ten spis nepoznám. A hovoríte o osobe, ktorá bola zbavená viny. Som osobne presvedčený, že kto bol ohrozený v prípade zmeniek, tak asi nevraždil. Títo ľudia mali dosť prostriedkov, aby si na takúto trestnú činnosť niekoho najali. Pokiaľ sa niekto najíma, nemusí ísť len o človeka zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Skúsenosti so zmenkami

O motíve zmeniek, sa začalo hovoriť až približne dva až tri roky po vražde, kedy aj orgány pripustili, že je to hlavná vyšetrovacia verzia. Dodnes nevieme, koľko tých zmeniek je a kde sú. Niektoré sú v Českej republike, postupne sa objavili dve, obe v hodnote takmer 400 miliónov českých korún. Na Slovensku boli rôzne súdne procesy, kde sa zdalo, že štát prehráva a jedna z tých zmeniek bude musieť byť vyplatená. V roku 2009 nakoniec zasiahol generálny prokurátor Dobroslav Trnka a dovolaním sa obrátil na Najvyšší súd, a nakoniec k tomu vyplateniu nedošlo. V posledných 20 rokoch sa táto téma stále vracia tým, že sa objaví nejaká aktivita smerujúca k vyplateniu. Funkcionár obrovskej firmy, štátneho strategického podniku, podpíše zmenky a my nevieme za koľko. Nie sú v účtovníctve. Bol to prejav akejsi novej kriminality, ktorá sa rodila na Slovensku?  

Určite by sme mohli takúto činnosť podradiť pod skutkovú podstatu trestného činu. Každý štatutár či je to štátny podnik, alebo je to nejaká právnická osoba, musí nakladať so zverenými finančnými prostriedkami v súlade so zákonom. Pri podpise zmeniek, ktoré neboli ani v účtovníctve, a zo štátneho podniku urobili dlžníka, nemôžeme urobiť iný záver ako ten, že to bola závažná trestná činnosť.

So zmenkami má Slovensko ďalšiu skúsenosť. Išlo o zmenky TV Markíza - Pavla Ruska a Mariana Kočnera. Bol to úplne iný prípad, ale tam sa tiež ukazovalo, že zmenky sú istým spôsobom pre veľké firmy časovanou mínou. Štatutár to podpíše a o päť rokov sa ukáže nejaká zmenka a štátnemu podniku hrozí, že bude musieť platiť obrovské peniaze. Ako to vnímate vy? 

V tomto prípade to vnímam tak, že vražda mala vyriešiť aj úspechy v súdnych sporoch. Ak by Ducký vypovedal, že to urobil pod tlakom alebo by vysvetlil okolnosti, tak ľudia, ktorí žiadali vyplatenie, by neuspeli. A to mohlo byť motívom, prečo bola táto osoba umlčaná. Aj napriek tomu nedošlo k vyplácaniu zmeniek, ale to v tom čase nikto nemohol vedieť, a každý dúfal, že sa na úkor tohto štátneho podniku obrovským spôsobom obohatí. 

Ja osobne zastávam názor, že zmenkový zákon nie je dobrý, pretože sa takýmto spôsobom dá zneužiť. Celé dokazovanie stojí potom na nejakom podpise a určiť pravosť podpisu je veľmi zložité. Sú síce mechanizmy a odborníci, ktorí sú schopní poskytnúť odborný výstup v týchto situáciách, ale je to veľmi zložité. Často je sporná aj objektivita. Ja by som otázku zmeniek postavil inak.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok