VIDEO: Ružínska priehrada sa konečne napĺňa vodou, miestni však majú obavy. Takto vyzerala minulý rok

ta3/Jozef Slivenský, SB
11.1.2023 12:47

Dlhé mesiace znepokojoval obyvateľov obcí Jaklovce a Margecany v Gelnickom okrese pohľad na obnažené dno Ružínskej priehrady. V septembri bola táto vodná nádrž naplnená len na 53 percent. Malo to negatívny dopad na populáciu rýb aj cestovný ruch.

Miestni museli zrušiť napríklad medzinárodné preteky dračích lodí, ktoré mali do regiónu pritiahnuť tisícky turistov. Za posledné dva týždne sa však situácia celkom zmenila. “Ružín je dnes naplnený na úrovni 325,20 m n. m. čo predstavuje 89% zásobného objemu,” informoval ta3 hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Starosta Margecian a zároveň predseda Združenia miest a obcí Hnileckého regiónu Igor Petrík však varuje pred predčasnou radosťou. Hladina Ružína môže podľa neho čoskoro opäť klesnúť. “A zase nebudeme mať zdroje pitnej vody v Hnileckej doline. Hľadajme teda riešenia.”

Starostovia chcú spolu s vodohospodármi a ďalšími odborníkmi rokovať o zmene manipulačných poriadkov priehrad Ružín a Palcmanská maša. Vodohospodári sa rokovaniam nebránia, upozorňujú však, že Ružínska priehrada nebola postavená len za účelom turizmu. “Okrem protipovodňovej ochrany akumuluje vodu v čase prebytku, aby ňou v čase nedostatku mohli dotovať život v rieke a potreby užívateľov pod vodnou stavbou,” argumentoval hovorca vodohospodárov Bocák.

Reportáž z vysielania si môžete pozrieť tu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok