Ukrajinská expolitička: Kvôli Rusom som musela utiecť z Donecka. Z Ukrajiny chcú druhé Aleppo

ta3/Henrieta Mihalková
11.1.2023 23:52

Bývalá poslankyňa Verchovnej rady Ukrajiny Natalia Veselová videla v roku 2014, ako Rusi obsadili Doneckú oblasť. Najprv tam začali prichádzať autobusy s nápismi Moskva-Doneck a "zvláštni turisti". Až neskôr sa podľa nej ukázalo, že išlo o sabotérov, ktorí podnecovali ľudí, aby sa pripojili k ilegálnym ozbrojeným skupinám. V rozhovore pre ta3 hovorí aj o tom, prečo si nie je istá, či si Ukrajinci Zelenského znova zvolia za prezidenta.

Ukrajinská expolitička: Kvôli Rusom som musela utiecť z Donecka. Z Ukrajiny chcú druhé Aleppo
Facebook.com/Наталія Веселова

Váš mandát poslankyne sa skončil v roku 2019. Ako pokračovala vaša politická kariéra? Uchádzali ste sa aj vo voľbách v roku 2019 o mandát? Máte ešte politické ambície?

V júli 2019 som kandidovala vo voľbách do Najvyššej rady Ukrajiny vo frontovom okrese. Tento okres som si nevybrala náhodou. Bola som jedinou poslankyňou, ktorý celých päť rokov (od 2014 do 2019) pracoval s ľuďmi, ktorí žili v osadách pozdĺž celej frontovej línie. Išla som do týchto miest a dedín. Boli prípady, keď som sa dostala pod paľbu spolu s obyvateľmi. Na štátnej úrovni som obhajovala práva a záujmy týchto ľudí, dobre ma poznali. No v roku 2019 si za zástupcu zvolili človeka s proruskými názormi.

Po skončení práce v parlamente som sa venovala spoločenským aktivitám. Vlastne teraz robím rovnakú prácu, akú som robila, keď som bol poslankyňou.

Nechcem ísť znova do politiky. Ale spolu s mojimi kolegami odovzdávame politické skúsenosti mladým a iným aktívnym ľuďom, aby sme pripravili novú ukrajinskú politickú elitu. Považujeme to za naše hlavné poslanie. Na Ukrajine je dopyt po nových politikoch a požiadavky ukrajinskej spoločnosti sú veľmi vysoké.

Krajina generátorov

Prezident Volodymyr Zelenskyj zažíva nebývalú podporu od svetových mocností. Ruská propaganda sa snažila šíriť po invázii dezinformácie o jeho úteku z krajiny, no od začiatku invázie bol len na jednej zahraničnej ceste - v Bielom dome v USA. Ako vníma po roku vojny ukrajinský ľud prezidenta Zelenského?

Ukrajinci sa k Zelenskému správajú s rešpektom a podporujú jeho aktivity ako prezidenta, hlavného veliteľa a hlavného diplomata. To však Ukrajincom nebráni kritizovať Volodymyra Zelenského a jeho okolie za chyby. Prezidenta nevnímame ako kráľa. Správame sa k nemu ako k človeku, ktorého sme poverili dočasne vládnuť krajine. Nie som si ani na 100 % istá, či Ukrajinci zvolia Zelenského za prezidenta na druhé funkčné obdobie. Pretože práve teraz si spoločnosť formuje požiadavky na politickú postavu prezidenta. Nehovorí sa o priezviskách, ale o kritériách a požiadavkách na osobnosť kandidáta.

Útoky ruskej armády za posledné týždne spôsobili veľké výpadky na elektrickej sieti. Ktorá časť Ukrajiny má s pripojením na elektrinu na začiatku roka 2023 najväčší problém? Ako to Ukrajinci znášajú?

Ukrajinci sa ukázali, ako veľmi odolní voči takým výzvam, ako je nedostatok elektriny. Ukrajine sa vtipne hovorí "krajina generátorov". Samozrejme, najviac trpí biznis. Mnohé produkcie sú zastavené. Ale každý sa prispôsobí plánu vypnutia. Ľudia si na osvetlenie priestorov kupujú powerbanky, generátory, dokonca aj obyčajné girlandy na vianočný stromček na batérie.

Ľudia žartujú, že pre výpadky elektriny si zlepšili svoje zručnosti v oblasti time managementu, pretože teraz potrebujú robiť veci za 2-3 hodiny, ktoré im predtým zaberali celý deň.

V prvých dňoch masívneho ostreľovania v Kyjeve a oblasti Kyjeva štyri dni nefungovala elektrina. V mestách v prvej línii, ako je Bakhmut, Soledar, už niekoľko mesiacov nejde elektrina. Ukrajinci uverejňujú na sociálnych sieťach výzvy Rusom: "Bez svetla alebo bez teba? Bez teba!" Naši ľudia sú odhodlaní vyhrať a sú pripravení na akékoľvek výzvy.

Rozhovor s Nataliou Veselovu si môžete prečítať na webe ta3.com aj v ukrajinčine.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok