Andrew Tate zostáva na 30 dní vo väzbe. S obvineniami nesúhlasí, odvolal sa

ta3 tasr
11.1.2023 09:12

Odvolací súd v Bukurešti potvrdil v utorok večer 30-dňovú väzbu pre bývalého profesionálneho kickboxera a kontroverzného influencera Andrewa Tatea zadržaného pre obvinenia z obchodovania s ľuďmi, znásilnenie a založenie zločineckej skupiny.

Andrew Tate zostáva na 30 dní vo väzbe. S obvineniami nesúhlasí, odvolal sa
TASR/AP

Tate tak naďalej zostane vo väzbe spolu so svojim bratom a dvoma ďalšími zadržanými, ktorých odvolania súd v utorok taktiež zamietol, píšu agentúry AP a Reuters. Tate (36), ktorý má britské aj americké občianstvo, bol spolu s bratom Tristanom a dvoma Rumunkami zadržaný 29. decembra v Rumunsku pre podozrenie z pašovania ľudí, znásilnenia a založenia organizovanej zločineckej skupiny.

Bratia Tateovci a dve Rumunky údajne pašovali, najímali a zneužívali ženy tým, že ich nútili k výrobe pornografie, ktorú chceli šíriť na internete za účelom zisku. Zatiaľ bolo identifikovaných šesť obetí, ktoré údajne sexuálne vykorisťovali. V rámci vyšetrovania spusteného v apríli sa uskutočnili razie na viacerých miestach po celom Rumunsku.

Bratia Tateovci aj zmienené dve Rumunky obvinenia popierajú a voči rozhodnutiu súdu, ktorý im 30. decembra predĺžil väzbu z najskôr 24-hodinovej na 30-dňovú, sa odvolali.

Odvolací súd v Bukurešti v zdôvodnení svojho utorňajšieho zamietavého verdiktu uviedol, že nemožno ignorovať možnosť, že by sa podozriví mohli snažiť vyhnúť vyšetrovaniu a utiecť z Rumunska do krajiny, ktorá by ich vydanie na trestné stíhanie nepovolila.  

Andrew Tate v roku 2016 účinkoval v britskej televíznej reality šou Big Brother, ale vylúčili ho z nej, keď sa objavilo video, ktoré ho zachytávalo pri útoku na ženu.

Tateovi, ktorý sa pred niekoľkými rokmi spolu s bratom Tristanom presťahoval do Rumunska, za jeho mizogýnne výroky zakázali prístup k viacerých sociálnym sieťam, napríklad YouTube, Facebooku, Instagramu aj TikToku. Povolili mu však vrátiť sa na Twitter po tom, čo ho kúpil americký podnikateľ Elon Musk.

Tate sa koncom decembra dostal na Twitteri do sporu so švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou, keď zverejnil príspevok, v ktorom sa chválil vlastníctvom množstva áut produkujúcich "enormné emisie".

Následná slovná prestrelka dvojice vyvolala na sociálnych sieťach špekulácie, že rumunskej polícii k lokalizovaniu Tatea pomohla škatuľa od pizze, ktorá sa objavila vo videu zverejnenom influencerom. Thunbergová si na margo Tateovho zatknutia v jednom z tvítov dokonca zažartovala, že "takto to dopadne, keď nerecyklujete obaly od pizze". Hovorkyňa rumunského orgánu pre boj s organizovaným zločinom Ramona Bollaová však neskôr takúto súvislosť poprela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok