Polícia odložila prípad portrétu Putina vo vaku na mŕtvoly. Objavila sa na pražskom ministerstve

ta3 tasr
10.1.2023 16:21

Vyvesenie českej vlajky a ukrajinskej vlajky popri portréte ruského prezidenta Vladimira Putina vo vaku na mŕtvoly na budove ministerstva vnútra ČR v Prahe nebolo trestné. Polícia preto prípad odložila, uviedol v utorok jej hovorca Jozef Bocán. Informuje web Českej televízie.

Polícia odložila prípad portrétu Putina vo vaku na mŕtvoly. Objavila sa na pražskom ministerstve
ČTK / Miloš Ruml

Ministerstvo vnútra vyvesilo vlani na český štátny sviatok 28. októbra na budovu svojho úradu českú vlajku a ukrajinskú vlajku, medzi ktoré umiestnilo na tretej zástave podobizeň Putina vo vaku na mŕtvoly. Prípadom sa následne zaoberala Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

"Došli sme k záveru, že vo veci nejde o podozrenie z trestného činu. Úkony trestného konania neboli začaté a vec bola uložená ad acta," uviedol Bocán. Rezort nechal vlajky vyvesiť v rámci pripomienky vzniku Česko-Slovenska.

"Vieme, kto je náš priateľ, ktorý krváca aj za našu slobodu. A tiež vieme, kto je náš nepriateľ, a nenecháme ho ukradnúť pojem vlastenectva ani našu vlajku," napísal na Twitteri 28. októbra k predmetnej fotografii minister vnútra ČR Vít Rakušan.

Vyvesenie vlajky najprv vyšetrovala pražská polícia pre možné porušenie zákona o štátnych symboloch, podľa ktorého sa štátna vlajka vyvesuje len na čelnej strane budovy. V tomto prípade však visela na zadnej strane budovy ministerstva.

Rakušan uviedol, že prípadnú pokutu zaplatí. "Mali sme, samozrejme, k dispozícii predbežný právny názor, že sa ničoho protiprávneho nedopúšťame," dodal minister.

Inštalácia mala podľa predmetného rezortu značiť spojenie výročia vzniku samostatného Česko-Slovenska a odkazu na odhodlanosť brániť demokratické hodnoty zvrchovaného štátu. Na vzniku diela sa podieľal minister vnútra a spolok Dekomunizace. Výroba transparentu stála 50.000 korún (približne 2100 eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok