Dobrá správa pre vodičov. Ceny ropy klesli pod 80 dolárov za barel

ta3 TASR
10.1.2023 15:57

Ceny ropy sa v utorok vrátili k poklesu, pričom cena Brentu skĺzla pod 79,50 USD za barel. Trhy potom, čo reagovali na otvorenie hraníc Číny, opäť presunuli pozornosť na ďalšie kroky americkej centrálnej banky. Informujeme na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci dosiahla do 7.34 h SEČ 79,42 USD (74,25 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 23 centov (0,29 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom dosiahla 74,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 17 centov (0,23 %).  

V pondelok (9. 1.) zaznamenali ceny ropy rast zhruba o 1 % potom, ako Čína, najväčší dovozca ropy na svete, otvorila cez víkend svoje hranice. Urobila tak prvýkrát za takmer tri roky. Rozhodnutie Pekingu posilnilo očakávania vyššieho dopytu po pohonných látkach, a tým ceny ropy.

V utorok sa však pozornosť opäť obrátila na americkú centrálnu banku Fed a signály výraznejšieho zvýšenia úrokových sadzieb. To by znamenalo spomalenie rastu ekonomiky a slabší dopyt po rope. Dva zdroje z Fedu v týchto dňoch uviedli, že kľúčová úroková sadzba, ktorá sa v súčasnosti pohybuje v rozmedzí 4,25 % až 4,50 %, by mala vzrásť do pásma 5 % - 5,25 %, aby centrálna banka dostala infláciu pod kontrolu.                  

"Odhady tak naznačujú výraznejší rast sadzieb, než s akým počítajú trhy," povedal analytik zo spoločnosti IG Yeap Jun Rong. Trhy v súčasnosti predpokladajú zvýšenie úrokových sadzieb do pásma 4,75 % - 5 %. Čakajú preto na vyjadrenia prezidenta Fedu Jeromeho Powella, ktorý by mal ďalšie kroky banky naznačiť vo svojom prejave v utorok večer.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok