Prebehol súdny proces so Štefanom Žigom. Slobodníka zbavili viny z prijatia úplatkov

ta3 TASR
10.1.2023 09:39

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku otvoril v utorok na druhý pokus proces v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Žiga. Vlani v decembri sa pojednávanie nezačalo pre práceneschopnosť obžalovaného. Vinu odmieta.

Slobodník sa vyjadril, že Žiga mu dodával obálky s peniazmi v baroch. Hlavným miestom ich stretnutí mal byť podnik Cuba Libre, v Bratislave alebo Košiciach. "Nedával mi to verejne, aby to mohol niekto vidieť,“ uviedol Slobodník. Informáciu priniesol Denník N.

Obhajca Štefana Žigu Sergej Romža mal na Bernarda Slobodníka otázku: Prečo mal platiť? "Za stretnutie organizované Norbertom Bödörom a Tiborom Gašparom, za to, že bol dovezený na výsluch. Za informácie, ale aj za to, že sa celá tá vec stala mŕtvou. Nebolo toho málo,“ informoval Slobodník.

Bernarda Slobodníka zbavili viny z prijatia úplatkov od podnikateľa Štefana Žigu. Informoval o tom prokurátor Matúš Harkabus v úvode Slobodníkovej výpovede. Súdu oznámil, že ešte minulý rok na jeseň podmienečne zastavil jeho stíhanie, píše Denník N.

Obžaloba bola podaná pre podozrenie z pokračovacieho prečinu podplácania vtedajšieho šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu mediálne známu ako Valčeky.

Celkovo mal Štefan Žiga podľa obžaloby odovzdať Bernardovi Slobodníkovi minimálne 85 000 eur. Protihodnotou za úplatky malo byť zabezpečenie beztrestnosti čí informácií o trestných konaniach. Predvolanie na výsluch dostal Bernard S. na utorok popoludní.

Štefan Žiga, rovnako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, odmietli konanie o dohode o vine a treste. "Skutkové a právne závery obžaloby nemajú oporu vo vykonaných dôkazoch, preto považujeme obžalobu za vecne nedôvodnú," uviedol jeden z trojice obhajcov Štefana Žigu Sergej Romža.

Obžalovaný absolvoval v utorok doobeda pred samosudcom ŠTS spontánnu výpoveď, na prípadné otázky procesných strán nechcel neodpovedať. Podozrenia z podplácania odmietol, považuje ich za nelogické. "Neexistoval na to žiaden dôvod," zdôraznil.

Pôvodne Štefan Žiga čelil aj podozreniam z podplácania bývalého šéfa kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. V tomto prípade mu na začiatku roka 2022 bolo obvinenie zrušené Generálnou prokuratúrou (GP) SR. Štefan Žiga má byť v príbuzenskom vzťahu s exministrom hospodárstva a súčasným nezaradeným poslancom Národnej rady SR Petrom Žigom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok