Irán podľa USA aktívne napomáha vojnovým zločinom na Ukrajine

ta3 čtk
9.1.2023 20:20

Irán sa dodávkami dronov Rusku možno podieľa na rozsiahlych vojnových zločinoch na Ukrajine. V pondelok to uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan, ktorý sprevádza amerického prezidenta Joea Bidena na návšteve Mexika.

Irán drony
TASR/AP

"Ich zbrane sú používané na zabíjanie civilistov na Ukrajine a na snahu uvrhnúť mestá do chladu a temnoty, čo z nášho pohľadu stavia Irán do pozície, kedy by mohol potenciálne prispievať k rozsiahlym vojnovým zločinom," povedal Sullivan novinárom. Agentúra AP v tejto súvislosti píše, že Sullivanov výrok nepredstavuje zmenu v americkom postoji, ale radí sa k najostrejšej kritike USA na adresu Iránu od chvíle, keď Teherán začal Rusku dodávať zbrane, ktoré Moskva využíva v takmer rok trvajúcej vojne preto Ukrajine.

Spojené štáty uvalili sankcie na spoločnosti a osoby, ktoré vinia z výroby alebo dodávok iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré Rusko opakovane použilo na útoky na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Minulý týždeň Biely dom tiež uviedol, že zvažuje, ako sa skrze sankcie a kontroly exportu zamerať na samotnú výrobu iránskych ozbrojených bezpilotných strojov, pripomína agentúra Reuters.

Sullivan v pondelok tiež potvrdil, že navštívi Izrael, kde sa stretne s novou vládou a bude rokovať o hrozbách, ktoré Irán predstavuje. Konkrétny dátum cesty nespresnil. Poznamenal však, že americká vláda dala jasne najavo, že jadrová dohoda s Iránom nie je v súčasnosti prioritou a že naďalej verí, že diplomacia je správnou cestou, ako zabezpečiť, aby Teherán nezískal jadrovú zbraň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok