Násilnosti v Egypte sa stupňujú, obetí je niekoľko desiatok

TA3, TASR
30.1.2013 13:46

Počet obetí nepokojov v Egypte stúpol na 54 po tom, ako boli dnes v Káhire za nejasných okolností smrteľne postrelení dvaja muži. Obaja prišli o život krátko pred úsvitom neďaleko námestia Tahrír, ktoré býva dejiskom masových demonštrácií.

Násilnosti v Egypte sa stupňujú, obetí je niekoľko desiatok
SITA

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, kto strieľal. V uliciach priľahlých k námestiu však zasahovala polícia, ktorá sa dav demonštrantov hádžucich kamene snažila rozohnať paľbou do vzduchu a slzotvorným plynom.
Po dnešných incidentoch počet civilných obetí posledných šiestich dní, keď je centrum Káhiry opäť dejiskom násilností, stúpol na tri.

Bezpečnostné zložky dnes postavili ďalšie betónové zátarasy v blízkosti dvoch luxusných hotelov v tesnej blízkosti námestia Tahrír, keďže jeden z nich bol vyplienený počas utorňajších potýčok medzi demonštrantmi a políciou.

Súčasná kríza je najzávažnejším zo všetkých problémov, ktorým musel prezident Muhammad Mursí čeliť od nástupu do úradu v júli minulého roku.

Vodca opozície Muhammad Baradej sa domnieva, že je nutná okamžitá schôdzka Mursího, vládnucich islamistov a opozície, aby boli prijaté opatrenia na zastavenie násilností a začatie seriózneho dialógu. Vo svojom konte na Twitteri dnes uviedol, že na schôdzke by sa mal zúčastniť aj minister vnútra a obrany. Minister obrany Abdal Fattáh Chalíl Sísí pritom v utorok varoval, že politický konflikt v krajine by mohol viesť ku kolapsu štátu.

Najnovšia ponuka na rokovania z tábora opozície prišla len dva dni po tom, ako Baradej a jeho opoziční spojenci z Frontu národnej spásy odmietli Mursího návrh na začatie celonárodného dialógu s tým, že nie je seriózny.

Agentúra Reuters pripomína, že opoziční lídri v pondelok žiadali vytvorenie vlády národnej jednoty a prísľub od prezidenta, že urobí zmeny v nedávno schválenej ústave, čím podmienili svoju účasť na politickom dialógu. Ten sa napokon v pondelok začal bez účasti opozície.

Najnovšia vlna nepokojov v Egypte vypukla v predvečer druhého výročia revolúcie, ktorá zvrhla dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok