NHL: Washington s Fehérvárym zdolal Columbus, Pastrňák a Connor zaznamenali hetriky

ta3 tasr
9.1.2023 07:59

Hokejisti Washingtonu so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym zdolali v nočnom zápase NHL Columbus 1:0. V akcii bol aj útočník Adam Ružička, ktorého Calgary prehralo na ľade Chicaga 3:4 po predĺžení. V noci na pondelok sa zrodili dva hetriky, David Pastrňák pomohol tromi gólmi a asistenciou k suverénnemu triumfu Bostonu na ľade Anaheimu 7:1 a Kyle Connor sa tromi presnými zásahmi podieľal na víťazstve Winnipegu nad Vancouverom 7:4.

Hokej-MS2022: Fehérváry pred štvrťfinále: "Ak chceme uspieť,musíme hrať ako oni"
TASR/Martin Baumann

Jediný gól súboja Washington - Columbus vsietil už v 3. minúte domáci obranca Erik Gustafsson. Brankár Darcy Kuemper zneškodnil všetkých 38 striel hostí a dosiahol štvrté čisté konto v sezóne, tretie za uplynulých 10 štartov. Celkovo to bol už jeho 29. shutout v NHL. "Dobré tímy nájdu cestu k víťazstvu a v tomto zápase sme to dokázali. Počas sezóny sú výsledky a stretnutia vyrovnanejšie. Teší nás, že sme to zvládli," povedal Kuemper pre nhl.com.

Tohtosezónnu premiéru v NHL absolvovali skúsení útočníci Nicklas Bäckström a Tom Wilson, ktorí sa vrátili do zostavy Capitals po operáciách. "Znamenalo to pre mňa veľa, že som mohol opäť nastúpiť. Chýbalo mi to. Po zranení som nevedel, čo bude ďalej a preto som rád za návrat. Bolo to skvelé," uviedol Bäckström. Fehérváry nastúpil v tretej obrannej dvojici s Alexandrom Alexejevom, odohral 17:44 min., vyslal jednu strelu na bránku, rozdal štyri bodyčeky a zblokoval dve strely súpera.

O víťazstve Chicaga nad Calgary rozhodol gól Maxa Domiho na začiatku druhej minúty predĺženia. "Odohrali sme skvelý zápas. Opäť nás podržal brankár Stalock, ktorý predviedol niekoľko dôležitých zákrokov. V predĺžení sa môže stať čokoľvek, ale tešíme sa z víťazstva," konštatoval 27-ročný Domi. Nemecký útočník v službách Blackhawks Lukas Reichel strelil prvý gól v profiligovej kariére, ku ktorému pridal aj dve asistencie. "Bol to pre mňa splnený sen. Prvýkrát sa presadiť v lige je špeciálny moment, chcem v tom pokračovať a pomáhať tímu," povedal synovec bývalého českého útočníka Roberta Reichela. "Jastrabi" uspeli, hoci druhýkrát za sebou nastúpili bez zraneného ofenzívneho lídra Patricka Kanea. Ružička odohral vo štvrtom útoku "plameňov" 7:52 min a pripísal si mínusový bod. Nebodoval už v šiestom zápase za sebou, mal druhý najnižší "icetime" v sezóne.

Connor pomohol hetrikom k domácemu triumfu Winnipegu nad Vancouverom. Útočník Jets bodoval v šiestom zápase za sebou, zaznamenal v nich dokopy 11 bodov (5+6). "Myslím si, že naša formácia hrala veľmi dobre," konštatoval Connor, ktorý nastúpil v lajne s Nikolajom Ehlersom a Pierrom-Lucom Duboisom: "Podľa mňa máme spolu veľký potenciál. Dúfame, že budeme takto ďalej pokračovať. Bol to len druhý zápas Ehlersa po zranení, určite sa zlepší a porastie aj náš výkon." Winnipeg zvíťazil v piatom zápase za sebou a posunul sa na tretie miesto Západnej konferencie. Canucks sa nedarí a z uplynulých piatich duelov prehrali až štyri.

Tučniaci uspeli

Dallas zdolal Floridu aj v druhom zápase v tejto sezóne. Jason Robertson strelil dva góly Stars pri víťazstve 5:1. "Vždy máme v pláne presadiť sa v stretnutí ako prví. Snažili sme sa prevziať kontrolu nad hrou v druhej a tretej tretine a tešíme sa z triumfu," povedal Robertson. Brankár Jake Oettinger predviedol 27 úspešných zákrokov a pomohol svojmu mužstvu uspieť po dvoch prehrách: "V prvej tretine bola Florida lepšia, no potom sme sa zlepšili a chalani dali niekoľko gólov, čo nám pomohlo."

Pozíciu najlepšieho tímu súťaže potvrdili hokejisti Bostonu. Na ľade Anaheimu uspeli vysoko 7:1 a bodovali v 14. zápase za sebou. Útočník hostí David Pastrňák zaznamenal 13. hetrik v profiligovej kariére, pridal k nemu aj jednu asistenciu.

Philadelphia prehrala doma s Torontom 2:6. Útočníci Calle Järnkrok a John Tavares zaznamenali v drese hostí zhodne gól a dve asistencie, Mitchell Marner dosiahol tri asistencie. Auston Matthews sa stal tretím Američanom, ktorý začal kariéru v NHL s minimálne 20 gólmi v siedmich sezónach za sebou. Pridal sa k Jimmymu Carsonovi (7) a Patrickovi Kaneovi (13). "Myslím si, že náš začiatok bol naozaj dobrý. Využili sme šance, čo nám pomohlo v zápase. Neodohrali sme však najlepší duel v sezóne, keďže sme sa museli spoľahnúť aj na brankára Matta Murrayho. Ten predviedol opäť úžasný výkon," pochválil brankára kouč hostí Sheldon Keefe.

Nemecký brankár Thomas Greiss predviedol 35 úspešných zákrokov a pomohol St. Louis Blues k víťazstvu 3:0 na ľade Minnesoty. Bolo to pre neho prvé čisté konto v sezóne a 16. v profiligovej kariére. "Som tu už nejaký čas a máme tu dobrého trénera Davida Alexandra. Robíme spolu cvičenia každý deň a aj vďaka nemu sa zlepšujem," poznamenal Greiss.

Jake Guentzel dal dva góly pri triumfe Pittsburghu nad Arizonou 4:1. "Tučniaci" uspeli po sérii šiestich prehier a zvíťazili v desiatom vzájomnom zápase proti Coyotes. Jedinú dlhšiu sériu v súčasnosti proti rovnakému súperovi drží Minnesota, ktorá uspela trinásťkrát v rade proti Anaheimu.
     
výsledky NHL:
Winnipeg - Vancouver 7:4, Dallas - Florida 5:1, Washington - Columbus 1:0, Arizona - Pittsburgh 1:4, Chicago - Calgary 4:3 pp, Minnesota - St. Louis 0:3, Philadelphia - Toronto 2:6, Anaheim - Boston 1:7

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok