Bolsonaro odsúdil útok svojich priaznivcov na verejné budovy v Brazílii

ta3 čtk
9.1.2023 07:28

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro odsúdil nedeľný útok svojich priaznivcov na budovy štátnych inštitúcií v metropole Brasília. Brazílsky najvyšší súd v súvislosti s vpádom demonštrantov rozhodol o dočasnom odvolaní guvernéra hlavného mesta Ibaneisa Rochu, informovala dnes agentúra Reuters.

Bolsonaro odsúdil útok svojich priaznivcov na verejné budovy v Brazílii
AP Photo/Eraldo Peres

"Pokojné demonštrácie v medziach zákona sú súčasťou demokracie. Avšak pustošenie a vpád do verejných budov sa pravidlám vymykajú," napísal Bolsonaro v príspevku na twitteri. Dodal tiež, že vždy bránil demokracii a slobodu a rešpektoval zákony a ústavu a odmietol obvinenia svojho nástupcu a súčasného prezidenta Luiza Inácie Luly da Silva, podľa ktorého svojím správaním nepokoje podnietil. Bolsonaro doteraz výslovne neuznal svoju porážku v minuloročných prezidentských voľbách a oproti zvyklostiam sa nezúčastnil inaugurácie svojho nástupcu. Namiesto toho odletel na Floridu.

V brazílskom hlavnom meste Brasília v nedeľu večer SEČ vtrhli do budov štátnych inštitúcií demonštranti, ktorí nesúhlasia so zvolením Bolsonarovho nástupcu Luly. Ten do funkcie nastúpil iba minulý týždeň. Bolsonarovi podporovatelia sa dostali do budov parlamentu, najvyššieho súdu a prezidentského paláca Planalto, nad ktorými potom po niekoľkých hodinách bezpečnostné zložky opäť získali kontrolu.

Vpád do budov štátnych inštitúcií podľa sudcu najvyššieho súdu Alexandra de Moraesa umožnili aj bezpečnostné nedostatky. Za tie je podľa neho zodpovedný guvernér federálneho okrsku metropoly Rocha, ktorého kvôli tomu na 90 dní odvolal. Moraes tiež uviedol, že do 24 hodín majú Bolsonarovi priaznivci vypratať postavené tábory a odblokovať cesty.

Súčasný prezident Lula sa podľa agentúry Reuters v čase vpádu do budov štátnych inštitúcií nenachádzal v metropole, ale v štáte Sao Paulo. V noci na dnešok sa vrátil do Brasílie, kde skontroloval stav a škody v prezidentskom paláci. Následne sa zišiel s predstaviteľmi najvyššieho súdu v súdnej budove, napísal server O Globo.

Lula už skôr útok odsúdil ako "barbarstvo", útočníkov označil za "fašistov a fanatikov" a sľúbil, že potrestaný bude každý, kto za nepokojmi stojí. Bolsonarovi vyčítal, že svojich priaznivcov podnecuje k nepokojom a za ich činy nesie zodpovednosť. Vpád protestujúcich do budov odsúdil aj americký prezident Joe Biden, ktorý ho označil za "nehorázny", a ďalší svetoví lídri vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

"Odsudzujem útok na brazílske demokratické inštitúcie. Vôľa Brazílčanov a tamojšie inštitúcie musia byť rešpektované," napísal generálny tajomník OSN António Guterres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok