Josef Středula sa vzdal kandidatúry na post prezidenta Českej republiky

ta3 TASR
8.1.2023 22:19

Šéf Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Josef Středula odstúpil z kandidatúry na post prezidenta Českej republiky. Oznámil to v nedeľu v prezidentskej debate ČT. Svojim priaznivcom odporučil voliť Danušu Nerudovú.

Josef Středula sa vzdal kandidatúry na post prezidenta Českej republiky
Profimedia

"Necelý týždeň pred prvým kolom prezidentskej voľby som sa rozhodol učiniť zásadný krok týkajúci sa mojej kandidatúry. Nechcem, aby prehrala slušnosť a korektnosť. Vždy mi na prvom mieste záležalo na záujme občanov a na republike samotnej," vyhlásil šéf ČMKOS.

Středula sa nechce zmieriť s tým, aby na Pražský hrad nastúpil prezident s komunistickou minulosťou, čím sa vymedzil proti Andrejovi Babišovi a Petrovi Pavlovi. "Preto som sa rozhodol odstúpiť z prezidentskej kandidatúry a podporiť vo voľbe pre mňa jedinú prijateľnú kandidátku, a to profesorku Danušu Nerudovú," povedal na konci prezidentskej debaty Středula.

Nerudová podľa neho potvrdí svoje sociálne cítenie a zasadí sa o dôstojný život občanov ČR. "Ak teda budete zvažovať pri prezidentskej voľbe moje odporúčanie, tak ja budem voliť profesorku Nerudovú," dodal šéf odborárov. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí mu v kandidatúre pomohli. Naďalej sa podľa svojich slov bude venovať boju za dôstojný život ľudí a firiem.

Posledný prieskum agentúry KANTAR pre Českú televíziu prisudzoval Středulovi tri percentá preferenčných hlasov a celkovo siedme miesto z deviatich kandidátov. Do druhého kola by sa podľa prieskumu dostali Petr Pavel (27,5%) a Andrej Babiš (26,5%). O prezidentský post v Česku sa tak bude uchádzať osem kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok