Čína po troch rokoch otvorila hranice, z Hongkongu vyrazili desaťtisíce ľudí

ta3 čtk
8.1.2023 09:32

Čína dnes po takmer troch rokoch prísnych reštrikcií kvôli covidu-19 plne otvorila svoje hranice a nevyžaduje už pri ich prekročení karanténu, čo hneď v prvý deň využili na návštevu blízkych aj desaťtisíce obyvateľov Hongkongu. Napísala o tom agentúra DPA. Ázijské krajiny kvôli uvoľneniu režimu v Číne čakajú príval tamojších turistov a niektoré už oznámili, že budú požadovať negatívne testy na koronavírus.

Čínske úrady od marca 2020 vyžadovali od všetkých ľudí po príchode zo zahraničia trojtýždňovú karanténu v niektorom zo štátnych zariadení. Od vlaňajšieho júna sa karanténa skrátila na týždeň a od novembra na päť dní.

Úplný koniec povinnej izolácie povedie k tomu, že sa za hranice vydá veľké množstvo Číňanov. Obrovský záujem o cesty do pevninskej Číny hlási aj Hongkong, kde po predchádzajúcej registrácii smie hranica denne prekročiť najviac 50-tisíc ľudí. Pre obyvateľov Hongkongu ale naďalej platí povinnosť preukázať sa na hraniciach negatívnym testom na Covid-19.

Kvôli zatvorených hraniciam niektorí ľudia z Hongkogu nevideli od začiatku pandémie svojich príbuzných žijúcich v Číne. "Ponáhľam sa, aby som konečne mohol za ňou," povedal agentúre AP na jednom z hraničných priechodov muž, ktorý sa chystal za svojou manželkou. Agentúra Reuters citovala ženu, ktorá sa po niekoľkých rokoch chystala navštíviť rodičov. "Moji rodičia na tom nie sú zdravotne dobre a ja som ich nemohla navštíviť ani keď zistili, že majú rakovinu čriev," povedala Teresa Chowová.

Cestovnú horúčku v Číne umocnia ešte nadchádzajúce oslavy lunárneho Nového roka, ktoré sú dôvodom na návštevy príbuzných. Nový rok pripadá na 22. januára, ale slávnostné štyridsaťdňové obdobie okolo nového roku sa začalo v sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok