Bulharská centristická strana poverená zostavením vlády svoje snahy vzdala

ta3 čtk
6.1.2023 14:37

Druhá najsilnejšia politická strana v Bulharsku, centristická formácia Pokračujeme v zmene v piatok vzdala plány na vytvorenie novej vlády. V parlamente pre nich nemá dostatočnú podporu, píše agentúra Reuters. Politická kríza, ktorá začala v roku 2020, tak zatiaľ nemá konca.

Bulharské voľby vyhrala podľa odhadov strana televízneho moderátora Trifonova
TASR/AP

Predčasné voľby zo začiatku októbra, štvrté za menej ako dva roky, skončili bez jasného víťaza. Minulý mesiac sa najsilnejšej strane, Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bývalého dlhoročného premiéra Bojka Borisova, nepodarilo získať podporu pre vznik technokratickej vlády. Teraz väčšina poslancov odmietla schváliť zoznam národných priorít navrhnutých PP v snahe získať podporu pre menšinovú vládu s jej najbližším spojencom, stranou Demokratické Bulharsko. Podľa agentúry Reuters sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že krajinu čakajú ďalšie predčasné voľby.

Proti plánom Pokračujeme v zmene hlasovali poslanci z konzervatívnej GERB az proruskej krajne pravicovej strany Obrodenia, ďalšie tri strany sa hlasovania zdržali.

"Nenaplnený mandát na zostavenie vlády v pondelok vrátime prezidentovi," povedal hovorca Pokračujeme v zmene. Prezident Rumen Radev teraz bude musieť poveriť nejakú ďalšiu stranu, aby skúsila vládu zostaviť. Ak nevyjde ani tretí pokus, rozpustí parlament a vyhlási ďalšie predčasné voľby. Konali by sa potom na jar.

Reuters uvádza, že neschopnosť zostaviť kabinet v rámci terajšieho parlamentu môže ohroziť plány Bulharska vstúpiť budúci rok do eurozóny. Oneskorenia môžu tiež nabrať reformy týkajúce sa boja proti korupcii a problémy môžu nastať aj s čerpaním miliárd eur z európskeho fondu na podporu ekonomík po pandémii covidu-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok