Prevádzkový zisk Samsungu v štvrťroku klesol najnižšie za osem rokov

ta3 čtk
6.1.2023 09:15

Juhokórejskej spoločnosti Samsung Electronics vo štvrtom štvrťroku klesol podľa predbežných údajov prevádzkový zisk o 69 percent na 4,3 bilióna wonov (77,5 miliardy Kč). Je to najnižší zisk od tretieho štvrťroka roku 2014, najmä kvôli tomu, že oslabenie globálnej ekonomiky prudko znížilo ceny pamäťových čipov a dopyt po elektronických zariadeniach. Samsung, ktorý je najväčším svetovým výrobcom pamäťových čipov, smartfónov a televízorov, to uviedol v dnešnom oznámení.

Samsung logo spoločnosť 1140 px (TASR)
TASR

Samsung býva považovaný za ukazovateľ spotrebiteľského dopytu. Jeho slabé výsledky tak vyvolávajú obavy o výsledky ďalších firiem v technologickom odvetví. Detailné výsledky firma zverejní 31. januára.Analytici v ankete spoločnosti Refinitiv očakávali zníženie prevádzkového zisku na 5,9 bilióna wónov. Tržby klesli o deväť percent na 70 biliónov wonov.

Rastúce úrokové sadzby a životné náklady po celom svete utlmili dopyt po smartfónoch a ďalších zariadeniach, ktoré Samsung vyrába, a tiež po polovodičoch. Tie Samsung dodáva konkurentom, ako je napríklad americký Apple. U pamäťových čipov bol pokles dopytu vo štvrťroku vyšší, než sa očakávalo. Zákazníci totiž upravovali zásoby, aby ušetrili. Samsung tradične zverejňuje podrobnosti k výsledkom neskôr, tentoraz ale uviedol, že bol nútený zverejniť dôvody poklesu, aby minimalizoval výkyvy na trhu a aby investori mohli lepšie pochopiť okolnosti hospodárenia firmy.

Traja analytici oslovení agentúrou Reuters uviedli, že čakajú ďalší pokles zisku aj v tomto štvrťroku. Výroba čipov potom zrejme zaznamená prevádzkovú stratu, pretože prebytok čipov na trhu spôsobí ďalší pokles cien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok