Svetové míľniky roku 2022. Čím sa vlaňajšok zapíše do učebníc dejepisu?

ta3/Alžbeta Múcsková
9.1.2023 00:00

Smrť vysokopostavených ľudí, vojna a protesty. Rok 2022 si na svoj účet pripísal viacero udalostí, ktoré sa zapíšu do histórie. Svet pri tom stále sužuje pandémia a po novom aj energetická kríza a inflácia.

Svetové míľniky roku 2022. Čím sa vlaňajšok zapíše do učebníc dejepisu?
TASR/AP, Pavel Neubauer

Konflikt na Ukrajine

Pandémia sa ešte ani neskončila a svetom otriasla ďalšia katastrofa, keď ruské vojská vnikli 24. februára na územie Ukrajiny a vojensky ju napadli. Ide o najväčšiu armádnu akciu v Európe od druhej svetovej vojny, ktorú ruský prezident Vladimir Putin nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou". 

Tento akt viedol k mnohým obetiam, utečencom a globálnej ekonomickej kríze. Európska únia uvalila na Rusko za inváziu niekoľko sankcií a Európske štáty a neziskové organizácie poskytujú Ukrajine finančnú i materiálnu pomoc v podobe dodávky zbraní, jedla i oblečenia a útočislo pre utečencov.

Konflikt si podľa NATO vyžiadal už takmer 7000 mŕtvych civilistov a 11 000 ľudí urtpelo zranenia. Európska komisia však odhaduje, že ich počet dokopy prekročil hranicu 20 000. Ukrajinská vláda informovala, že vo vojne zomrelo približne 10 000 vojakov a zranilo sa 30 000. Ďalších 7200 je nezvestných a 5600 v zajatí.

Vo februári sa Rusi snažili dobiť hlavné mesto Ukrajiny Kyjev, no neskôr sa z dôvodu neúspechu museli stiahnuť. V ďalších mesiacoch však obsadili Cherston, Doneckú a Luhanskú oblasť a Mariupoľ. Na jeseň sa Ukrajine opäť podarilo získať kontrolu nad okupovaným Charkovom a nad mestom Izium. Ukrajinský prezident, ktorý počas konfliktu opustil krajinu iba raz, a to pre oficiálnu návštevu Spojených štátov, získal podporu väčšiny svetových lídrov. 

ukrajina TASR/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok