Ukrajinská ekonomika minulý rok klesla o zhruba 30 percent. Ide o miernejší pád, než sa očakávalo

ta3 ČTK
5.1.2023 10:05

Ukrajinská ekonomika vlani pre dopady ruskej invázie podľa predbežného odhadu klesla o 30,4 percenta. Uviedla to ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková. Je to nižší pokles, než sa očakávalo, avšak najvýraznejší od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991, kedy sa rozpadol Sovietsky zväz. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukrajinská ekonomika minulý rok klesla o zhruba 30 percent. Ide o miernejší pád, než sa očakávalo
AP Photo/Felipe Dana

Pre ruskú invázii museli na Ukrajine zavrieť podniky a znížil sa vývoz. Vojna tiež znemožnila ekonomickú aktivitu v rozsiahlej časti krajiny a narušila pestovanie poľnohospodárskych plodín aj následnú úrodu.

"Úspech ukrajinských obranných síl na frontových líniách, koordinovaná práca vlády a podnikov, nezlomný duch obyvateľstva a rýchlosť obnovy poškodených kritických infraštruktúrnych jednotiek, a tiež systémová finančná podpora od medzinárodných darcov nám umožnili udržať ekonomický front a pokračovať v pohybe smerom k víťazstvu," vyhlásila Svyrydenková.

Ukrajinské ministerstvo hospodárstva počítalo so znížením hrubého domáceho produktu za minulý rok o 33,2 percenta. O rok skôr ekonomika o 3,4 percenta vzrástla.

Svetová banka predpovedala, že ukrajinská ekonomika za rok 2022 klesne o 35 percent. V tomto roku ale počíta s návratom k rastu, ktorý odhaduje na 3,3 percenta. Banka zároveň predpokladá, že obnova krajiny bude stáť minimálne 349 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok