Dakar: Svitko skončil v štvrtej etape na 16. priečke, za víťazom zaostal o necelých 20 minút

ta3 TASR
4.1.2023 14:06

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v stredajšej štvrtej etape Rely Dakar šestnáste miesto. Za víťazom Joanom Barredom Bortom zaostal o 19:42 minúty a v celkovom hodnotení figuroval taktiež na 16. pozícii. Jeho krajan Juraj Varga obsadil v kategórii štvorkoliek šiestu pozíciu so stratou 11:49 minúty na víťazného Alexandra Girouda.

Pretekári absolvovali 573 kilometrov so štartom i cieľom v meste a'il, pričom samotný špeciál mal dĺžku 425 km. Barreda Bort dosiahol na Honde čas 4:28:18 hodiny a posunul sa do vedenia v celkovom hodnotení. Dosiahol tak 29. etapový triumf na Dakare v kariére. V celkovom hodnotení vedie naďalej Austrálčan Daniel Sanders z tímu GasGas, ktorý obsadil v stredu ôsme miesto.

Jazdec stajne Slovnaft Rally Team vyštartoval ako sedemnásty a v úvode etapy figuroval na desiatom mieste s mankom len 1:44 minúty na priebežne vedúceho Van Beverena. Odstup však postupne narastal a necelých 50 kilometrov pred cieľom bol slovenský jazdec sedemnásty, pozíciu získal na úkor Goncalvesa. V celkovom hodnotení poskočil o dve priečky.

Varga sa držal väčšinu pretekov na piatej pozícii, o ktorú prišiel v závere etapy. V celkovom hodnotení si polepšil o jednu priečku a na Girouda, ktorý zvíťazil doposiaľ vo všetkých štyroch etapách, stráca 1:53:26 hodiny.

Francúz Sebastien Loeb dosiahol prvý triumf v tomto ročníku a sedemnásty v kariére. Deväťnásobný majster WRC z tímu Bahrain Raid Xtreme figuruje po nevydarenej druhej etape v celkovom hodnotení na štrnástom mieste s mankom 1:33:43 h na Katarčana Nassera Al-Attiyu.

Medzi kamiónmi dosiahol tretie etapové víťazstvo na tohtoročnom Dakare Čech Martin Macík. Do celkového vedenia sa posunul jeho krajan Aleš Loprais, ktorý obsadil v stredu tretie miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok