S emeritným pápežom Benediktom XVI. sa prišlo rozlúčiť už viac ako 135 000 ľudí

ta3 čtk
3.1.2023 21:52

Okolo 135-tisíc ľudí sa v pondelok a utorok prišlo do vatikánskej Svätopeterskej baziliky rozlúčiť so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI., informovala talianska televízia Sky TG24. Telo bude v bazilike vystavené ešte v stredu od siedmej ráno do 19:00. Na štvrtkový smútočný obrad, ktorého detaily ešte neboli zverejnené, má podľa miestnych médií doraziť na 70-tisíc ľudí, vrátane duchovných, ale aj monarchov, prezidentov či premiérov.

S emeritným pápežom Benediktom XVI. sa prišlo rozlúčiť už viac ako 135 000 ľudí
TASR/AP

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, zomrel v sobotu vo veku 95 rokov vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Na čele katolíckej cirkvi stál v rokoch 2005 až 2013, keď odstúpil zo zdravotných dôvodov. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý tak urobil.

Vatikán predtým uviedol, že na pohreb boli oficiálne pozvané len delegácie dvoch krajín - Taliansko a Benediktovho rodného Nemecka. Súvisí to s tým, že emeritný pápež už nebol hlavou štátu. Taliansku delegáciu povedie prezident Sergio Mattarella, súčasťou nemeckej bude prezident Frank-Walter Steinmeier, bavorský premiér Markus Söder a podľa agentúry DPA aj kancelár Olaf Scholz.

Na smútočný obrad príde napríklad belgický kráľ Philippe či matka španielskeho kráľa Felipeho VI. emeritná kráľovná Sofía. Očakávaná je aj maďarská prezidentka Katalin Nováková a jej kolegovia z Poľska Andrzej Duda a Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa. Delegáciu vyšle pravoslávny patriarchát v Konštantínopole.

Pohreb je naplánovaný na štvrtok od 09:30 na Svätopeterskom námestí. V dvojtisícročnej histórii katolíckej cirkvi to bude prvýkrát, keď pápež povedie pohreb svojho predchodcu. Odborníci na protokol stále pracujú na liturgii obradu, posledné slovo bude mať pápež František, uviedla APA. Podľa talianskych médií bude pápež kvôli problémom s kolenom najskôr sedieť a obradu bude predsedať, smútočnú omšu zrejme bude slúžiť dekan zboru kardinálov Giovanni Battista Re. Oltár na Svätopeterskom námestí je už pripravený.

Na rozdiel od pohrebu úradujúceho pápeža bude Benediktov bez deväťdňového smútku. Zatiaľ nie je jasné, či bude tvár zosnulého pri zatváraní rakvy zahalená bielym hodvábnym závojom, ako velí tradícia pápežských pohrebov.

Podľa vatikánskych pravidiel musí byť pápež pochovaný štyri až šesť dní po smrti. Emeritný pápež si prial byť pochovaný v bývalej hrobke svojho predchodcu Jána Pavla II. vo Svätopeterskej bazilike. Tá sa uvoľnila po presune pozostatkov poľského pápeža do inej časti chrámu, stalo sa tak v súvislosti s jeho blahorečením v roku 2011.

Telo Benedikta je vystavené vo Svätopeterskej bazilike od pondelka. Medzi hosťami, ktorí prišli vzdať hold konzervatívnemu emeritnému pápežovi, bol dnes podľa tlačových agentúr napríklad maďarský premiér Viktor Orbán. Len v pondelok dalo zosnulému posledný zbohom na 65.000 ľudí, čo bolo dvakrát viac ako sa odhadovalo. Na bezpečnosť smútiacich dohliada viac ako 1000 policajtov.

Biskupská konferencia v Benediktovom rodnom Nemecku dnes podľa DPA odporučila farnostiam, aby sa vo štvrtok o 11:00 po celej krajine rozozneli kostolné zvony.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok