Vo veku 91 rokov zomrel sovietský disident a jeden z ôsmich statočných Viktor Fajnberg

ta3 čtk
3.1.2023 19:42

Vo veku 91 rokov zomrel sovietsky disident Viktor Fajnberg - jeden z "ôsmich statočných", ktorí v auguste 1968 protestovali na moskovskom Červenom námestí proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy vedenej ZSSR do Československa. Na svojom webe to dnes napísala stanica Rádio Svoboda, ktorá sa odvoláva na jeho deti. České ministerstvo zahraničia v reakcii na správu o Fajnbergovom úmrtí vyjadrilo "hlboký zármutok". Jeho odkaz je aj v dnešnej pohnutej dobe stále aktuálny, píše rezort zahraničia na twitteri.

Vo veku 91 rokov zomrel sovietský disident a jeden z ôsmich statočných Viktor Fajnberg
twitter.com/nexta_tv

Rádio Sloboda konkrétne informácie k Fajnbergovmu úmrtiu neposkytlo, na svojom webe ponúka odkaz na facebookový profil k dokumentárnemu filmu, ktorý o niekdajšom sovietskom disidentovi natočili Kirill a Ksenija Sacharnovovi. "Prvá nenahraditeľná strata tohto roku. Druhého januára ráno nás opustil Viktor Fajnberg," uvádza sa v príspevku páru, ktorý cituje Fajnbergovu dcéru. Pohreb sa podľa nich bude konať vo štvrtok v Izraeli.

Ukrajinský filológ a anglista Viktor Fajnberg sa narodil 26. novembra 1931 v Charkove. Do histórie sa zapísal ako jeden z "ôsmich statočných". Skupinu protestujúcich proti invázii do ČSSR okrem Fajnberga tvorili lingvista Konštantín Babickij, básnik Vadim Delone, robotník Vladimír Dremljuga, fyzik Pavel Litvinov, básnička a prekladateľka Natalja Gorbaněvská, lingvistka Larisa Bogorazová.

Na Červenom námestí rozvinuli transparenty s heslami "Za vašu i našu slobodu!", "Nech žije slobodné Československo!", "Hanba okupantom", "Slobodovi Dubčekovi!" alebo "Ruky preč od Československa!". Niekoľko minút trvajúce vystúpenie z 25. augusta 1968 prinieslo všetkým účastníkom prenasledovania. Fajnberg bol odsúdený na päť rokov na nútenú psychiatrickú liečbu a po prepustení odišiel do exilu. Od roku 1978 žil vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok