Európska komisia ponúkla Číne vakcíny proti Covidu-19

ta3 čtk
3.1.2023 15:54

Európska komisia v uplynulých dňoch ponúkla Číne vakcíny proti covidu-19. Darovanie vakcín je súčasťou súboru opatrení, ktorý Európska únia chystá v reakcii na epidemickú situáciu v Číne. Informáciu zverejnenú denníkom Financial Times dnes novinárom potvrdil hovorca exekutívy Únie. Čína už skôr uviedla, že preočkovanie jej obyvateľstva je dostatočne vysoké. Podľa hovorcu Peking zatiaľ na ponuku nereagoval.

Nové čísla
TASR/Ján Krošlák

"S ohľadom na situáciu s covidom-19 v Číne oslovila komisárka Stella Kyriakidesová čínske náprotivky s ponukou solidarity a podpory," povedal novinárom hovorca Tim McPhie. Popri nešpecifikovanom množstve vakcín adaptovaných na covidové varianty je podľa neho komisia pripravená poskytnúť pomoc zdravotníckych expertov.  

Únijné štáty majú v súčasnosti očkovacích látok nadbytok, a chcú preto zrevidovať zmluvy s výrobcami. Darovanie vakcín, ktoré v súčasnosti členské krajiny nepotrebujú, je súčasťou pripravovanej únijnej odozvy na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v Číne. 

O možných spoločných opatreniach dnes popoludní rokuje zdravotno-bezpečnostný výbor komisie, ktorého cieľom je zlepšiť koordináciu členských štátov v prístupe k situácii v Číne. Niektoré krajiny, napríklad Taliansko, Francúzsko či Španielsko, už zaviedli povinné testovanie pre cestujúcich z Číny. Ďalšie štáty takéto opatrenia zatiaľ nechystajú.  

Po rozvoľnení väčšiny pandemických opatrení v decembri čelí Čína podľa západnej tlače silnej vlne nákazy koronavírusom. Peking ale tvrdí, že tieto správy sú zveličené. Čínske úrady tiež oznamujú jednotky mŕtvych nakazených denne, zatiaľ čo podľa odhadov západných organizácií v krajine zomiera v súvislosti s covidom-19 niekoľko tisíc ľudí denne.  

Čínske zastupiteľstvo pri EÚ v nedeľu uviedlo, že preočkovanie čínskeho obyvateľstva je dostatočne vysoké. To však spochybňujú experti na zdravotníctvo, ktorí poukazujú na nízku zaočkovanosť niektorých skupín, napríklad seniorov nad 80 rokov. Podľa odborníka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mikea Ryana nie je ochrana vakcínami v čínskej populácii dostatočná. Ryan vyzval na ďalšie očkovanie proti covidu-19 v krajine.

Čína v rámci pandémie covidu-19 spolieha predovšetkým na vakcíny a prípravky, ktoré si sama vyrába. Čínske vakcíny sú podľa denníka Financial Times menej účinné ako tie západné výroby používajúce technológiu mRNA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok