Zima ovplyvňuje ženský cyklus: Tieto zmeny vás môžu prekvapiť, ale sú normálne

TA3/zm
10.1.2023 08:00

Chladné počasie má vplyv aj na menštruačný cyklus, o čom väčšina žien ani len netuší.

Zima ovplyvňuje ženský cyklus: Tieto zmeny vás môžu prekvapiť, ale sú normálne
Pexels

Ak ste si všimli, že vaša perióda nie je posledné týždne taká ako zvyčajne, na vine môžu byť aj nízke teploty.

Dlhší cyklus

Snáď najvýraznejšou zmenou menštruácie počas zimy býva dĺžka jej trvania. Keďže sú vaječníka viac aktívne v lete než v zime, v praxi to znamená, že cyklus môže trvať aj o jeden či dva dni dlhšie než bežne. Menej slnka spôsobuje aj spomalenie metabolizmu, čo má priamy vplyv na periódu.

Výrazné PMS

Niektoré ženy nevedia, čo je to PMS, iné by sa podľa neho mohli riadiť každý mesiac. Predmenštruačný syndróm, ktorý má vplyv na zmeny nálad, citlivosť či pobláznené chute, je v chladnom počasí výraznejší. Pridať sa môžu na niekoľko dní pred cyklom aj bolesti hlavy, v podbrušku či napätie v prsiach. Zmierniť PMS, najmä v zime, môže dostatočný prísun vitamínu D a vápnika.

Intenzívnejšia bolesť

Bolesti obdobím pred menštruáciou nekončia, aj počas „vašich dní“ môžu byť v zime výraznejšie ako v iných ročných obdobiach. Základným problémom je, že sa v chlade zužujú cievy, ktoré bránia prietoku krvi, čo sa prejavuje v prípade cyklu ako výrazná bolesť brucha.

Vplyv chorôb

Na menštruáciu má vplyv aj celkové zdravie, a keďže v zime je vírusových chorôb prirodzene viac, ovplyvňuje to aj ženský cyklus. Chrípka, angína či prechladnutie môžu dokonca spôsobiť vynechanie jednej periódy.   

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok