Francúzski novinári sa v živom vstupe dostali pod ruskú paľbu. Výbuch zachytila kamera

ta3 čtk
3.1.2023 11:41

Francúzsky televízny tím sa v Kramatorsku na východe Ukrajiny dostal pod ruskú paľbu počas živého vstupu do vysielania stanice TF1. Keď novinár začal hovoriť s moderátorom v štúdiu, kamera zachytila ​​vplyv a výbuch ruského projektilu či rakety. Podľa spravodajského portálu Meduza išlo najskôr o rovnakú paľbu, ktorá zasiahla zimný štadión hokejového klubu Donbass v Družkivke, ktorá leží južne od Kramatorska. Pri údere zomrel jeden človek a ďalší bol zranený, uviedla dnes večer stanica BBC. Podľa Moskvy mieril úder v Družkivke na vojenskú techniku ​​a zasiahol okrem iného štyri raketomety československej výroby RM-70 Vampire.

Francúzski novinári sa v živom vstupe dostali pod ruskú paľbu. Výbuch zachytila kamera
reprofoto Twitter/NEXTA

Francúzsky televízny tím bezodkladne zaľahol, aby sa ochránil pred prípadnými ďalšími strelami a črepinami. Nikto zo žurnalistov nebol zranený, uistili novinári pri ďalšom vstupe do vysielania.

Incident sa stal v pondelok večer. Podľa informačného kanála Nexta raketa dopadla "len niekoľko desiatok metrov" od novinárov, podľa denníka Ukrajinska pravda vzdialenosť bola "menej ako kilometer". Médiá spájajú incident s ruským útokom, ktorý zasiahol zimný štadión Altair, domovský štadión klubu Donbass. Štadión leží v meste Družkivka, ktorá je súčasťou kramatorskej aglomerácie.

"Ľadový štadión, to nie je len budova, po roku 2014 je to pre náš klub druhý domov. Sú to stovky detských súťaží, desiatky medzinárodných turnajov... najväčšia hokejová a krasokorčuliarska škola na Ukrajine," uviedol na facebooku generálny riaditeľ klubu Fjodor Iljenko ( Fedir Illjenko). Hokejový klub dodal, že kvôli ruským útokom prišiel už o tretí objekt – prvým bolo športové centrum Družba v Donecku a druhým Mariupol Ice Center.

Pri ruskom údere na Družkivku zomrel jeden človek, informovala večer stanica BBC s odvolaním sa na zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka. Ďalší človek bol podľa neho zranený. Na obec dopadli dve rakety Iskander, povedal Tymošenko. Pôvodné informácie hovorili o tom, že údery spôsobili zranenie dvom ľuďom.

Proruské kanály na informačnej platforme telegram tvrdia, že štadión slúžil ukrajinským silám ako sklad munície. Podľa ukrajinskej mutácie stanice Rádio Sloboda bol na štadióne humanitárny sklad.

Úder na Družkivku potvrdilo ruské ministerstvo obrany. Hovorcovia Igor Konašenkov podľa agentúry TASS povedali, že pri ňom boli zničené dva americké raketomety HIMARS a štyri raketomety RM-70 Vampire, ktoré sú kombináciou československého automobilu Tatra a sovietskeho raketometu Grad. Informácie bojujúcich strán o vzájomných stratách nemožno v podmienkach pokračujúcich bojov overiť z nezávislých zdrojov.

V ten istý deň, keď francúzskych novinárov zaskočila paľba, bol blízko frontu ľahko zranený reportér nemeckého denníka Bild. Na Silvestra bol pri nálete dronov v Kyjeve zranený novinár z Japonska, pripomenula Ukrajinská pravda.

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj medzitým oznámil, že si telefonoval so šéfom amerického zboru náčelníkov štábov Markom Milleym. Podľa svojho vyjadrenia na facebooku mu povedal o ťažkých bojoch v okolí Svätovej a Kreminny v Luhanskej oblasti a v smere na Lysyčansk. "Najzložitejšia situácia zostáva v oblasti Soledar-Bachmut-Majorsk," uviedol Zalužnyj. Rusi sa podľa neho snažia postupovať vpred "po vlastných mŕtvolách". Ukrajinci držia obranu v Záporožskej oblasti a snažia sa brániť pred ruským ostreľovaním mesto Cherson, uviedol ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok