Kto sa príde rozlúčiť s Benediktom XVI.? Do Vatikánu cestujú králi, šľachtici aj prezidenti

ta3 čtk
3.1.2023 12:07

Králi, šľachtici, prezidenti i mnoho duchovných sa chystajú zúčastniť pohrebu emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý bude vo štvrtok celebrovať na Svätopeterskom námestí súčasný pápež František. Príchod oficiálne potvrdili zástupcovia Talianska a Nemecka. Rím počíta s účasťou až 70-tisíc veriacich, informovala agentúra APA.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, zomrel v sobotu vo veku 95 rokov vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Na čele katolíckej cirkvi stál v rokoch 2005 až 2013, kedy odstúpil s odkazom na svoje chatrné zdravie. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý tak urobil.

Vatikán predtým uviedol, že na pohreb boli oficiálne pozvané len delegácie dvoch krajín, Talianska a Benediktovho rodného Nemecka. Súvisí to s tým, že emeritný pápež už nebol hlavou štátu. Taliansku delegáciu povedie podľa Vatikánu prezident Sergio Mattarella, súčasťou nemeckej bude prezident Frank-Walter Steinmeier a bavorský premiér Markus Söder. Do Vatikánu sa chystajú aj český premiér a slovenský premiér Petr Fiala a Eduard Heger.

Podľa doposiaľ nepotvrdených informácií príde na smútočný obrad aj španielsky kráľ Felipe, jeho matka Sofía a skupina katolíckych prelátov pod vedením arcibiskupa Juana Josého Omelly. Očakávaná je aj maďarská prezidentka Katalin Nováková a jej kolegovia z Poľska Andzrej Duda a Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa. Delegáciu vyšle aj pravoslávny patriarchát v Konštantínopole.

Pohreb je naplánovaný na štvrtok o 09:30 na Svätopeterskom námestí. V dvojtisícročnej histórii katolíckej cirkvi to bude prvýkrát, keď súčasný pápež povedie smútočnú omšu za svojho predchodcu.

Odborníci na protokol stále pracujú na liturgii obradu, posledné slovo však bude mať František, pripomína APA. Po boku pápeža, ktorý kvôli problémom s kolenom povedie obrad zrejme v sede, bude pravdepodobne dekan zboru kardinálov Giovanni Battista Re či štátny sekretár a druhý najvyšší predstaviteľ Vatikánu Pietro Parolin. Oltár je už pripravený na Svätopeterskom námestí.

Na rozdiel od pohrebu úradujúceho pápeža bude ten Benediktov bez deväťdňového smútku, kardináli tiež nebudú voliť nástupcu. Zatiaľ nie je jasné, či bude tvár zosnulého pri zatváraní rakvy zahalená bielym hodvábnym závojom, ako tomu velí tradícia pri pápežských pohreboch.

Podľa vatikánskych pravidiel musí byť pápež pochovaný štyri až šesť dní po svojej smrti. Emeritný pápež si prial byť pochovaný v bývalej hrobke svojho predchodcu Jána Pavla II. vo Svätopeterskej bazilike. Tá sa uvoľnila po presune pozostatkov poľského pápeža do inej časti chrámu, stalo sa tak v súvislosti s jeho blahorečením v roku 2011.

Telo Benedikta je aj v utorok vystavené vo Svätopeterskej bazilike, posledná možnosť na rozlúčku bude pre verejnosť v stredu. Len v pondelok prišlo dať zosnulému posledný zbohom viac než 65-tisíc ľudí, čo bolo dvakrát viac, než koľko robili pôvodné odhady. Na bezpečnosť smútiacich dohliada viac ako 1000 policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok