Egypťania ignorovali zákaz vychádzania, zaútočili na armádu

TASR
29.1.2013 09:44

Najmenej dve obete na životoch si vyžiadali nepokoje, ktoré v noci nadnes pokračovali v troch mestách pozdĺž Suezského prieplavu, kde prezident Muhammad Mursí vyhlásil zákaz nočného vychádzania. Časť obyvateľov jeho nariadenie nerešpektovala a pokračovala v útokoch na policajné stanice.

Egypťania ignorovali zákaz vychádzania, zaútočili na armádu
SITA

Davy demonštrantov vyšli aj do ulíc Káhiry a Alexandrie - nielen do troch miest pri Suezskom prieplave, Port Said, Ismáílíja a Suez, kde Mursí po víkendových nepokojoch vyhlásil výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania. Demonštranti žiadali Mursího odstúpenie a zrušenie výnimočného stavu.

Podľa Reuters v Káhire demonštranti podpálili policajné autá. V Port Saide bolo pri potýčke s demonštrantmi zranených niekoľko policajtov a vojakov. Lekárske zdroje informovali o dvoch mŕtvych a 12 zranených, pričom desiati z nich majú strelné zranenia.

Reuters pripomína, že vláda vyslala do Port Saidu a Suezu armádne jednotky a udelila im právo zatýkať civilistov, čo je súčasť opatrení súvisiacich s výnimočným stavom.

Demonštranti obviňujú Mursího, že zradil revolúciu spred dvoch rokov a naliehajú naňho, aby súčasnú krízu riešil politicky, nie nasadením polície a armády, pretože reštriktívne opatrenia len podnietia mládež do ďalších nepokojov. Mursí a jeho tábor zase obviňujú svojich oponentov, že sa snažia zvrhnúť prvú demokraticky zvolenú vládu v dejinách. Tento vývoj situácie znepokojuje aj Západ, uvádza Reuters.

Od pádu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka vládnuci islamisti vyhrali dve referendá, prezidentské a dvakrát i parlamentné voľby. Ich legitimitu však spochybňuje opozícia, ktorá Mursího obviňuje, že nastoľuje novú formu autoritárstva. Opakované vlny provládnych nepokojov a demonštrácií bránia v najľudnatejšom arabskom štáte v návrate k stabilite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok