Ako ušetriť za lieky a vitamíny? Vďaka týmto radám zaplatíte v lekárni výrazne menej

TA3/zm
9.1.2023 08:00

Popri bývaní, strave či doprave sú značnou položkou v rozpočte mnohých rodín aj lieky a vitamíny. Pomocou týchto rád môžete na nich ušetriť.

Ako ušetriť za lieky a vitamíny? Vďaka týmto radám zaplatíte v lekárni výrazne menej
Pexels

Ak nechávate v lekárni pravidelne desiatky eur, osvojte si tieto návyky a na pokladničnom bloku nebude svietiť tak vysoká suma.

Sledujte akcie

Podobne ako pri nákupe potravín, aj v prípade dopĺňania domácej lekárničky sa oplatí sledovať akcie a letáky lekární. Samozrejme, aj v tomto prípade býva mnoho zliav len o tom, aby ste nakúpili niečo, čo nepotrebujete. Ale medzi množstvom liečiv sa pravidelne nájdu aj také, ktoré tvoria základnú výbavu. Napríklad lieky proti bolesti či horúčke, prípadne vitamíny, ktoré pravidelne užívate. Oplatí sa ich nakúpiť, keď sú za zvýhodnenú cenu, keďže by ste ich kupovali tak či tak.

Pýtajte sa

Šetrenie na liekoch funguje skutočne podobne ako potravinový nákup. Aj pri jedle sa pozeráte na to, či ten istý produkt od inej značky nie je lacnejší. Rovnako sa môžete v lekárni pýtať na cenovo prijateľnejšie alternatívy. Farmaceutky vedia dobre poradiť aj iné produkty, v ktorých sa nachádza liečivá látka, ktorú zháňate.

Prerátavajte

Pri kúpe liečiv sa zamyslite nad jednotkovou cenou. Nepozerajte len na finálnu sumu dvoch rôznych produktov. Ten lacnejší môže byť vo výrazne menšom balení ako ten, ktorý sa javí drahší, ale pri prepočte na gramy či mililitre je jeho cena bezpochyby prijateľnejšia.

Nakupujte vo veľkom

Zároveň pri kúpe liekov a vitamínov zvyčajne platí, že čím väčšie balenie kupujete, tým je spomínaná jednotková cena nižšia. Ak teda viete, že u vás doma ide povedzme vitamín C na dračku, kupujte ho vo veľkom a vo finále ušetríte.

Hľadajte online

A napokon ešte jedna rada, ako ušetriť za nákup v lekárni. Sledujte akcie na internete a namiesto kamennej prevádzky si ich objednajte online. Práve tu bývajú ceny častokrát výhodnejšie, a to aj v prípade, že by ste museli platiť dopravu.  

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok