Kolegovia sa sťažujú na advokáta, autora inzerátu proti Schwarzenbergovi

TASR
29.1.2013 08:56

Inzerát urážajúci českého prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, ktorý sa objavil v piatkovom vydaní denníka Blesk, bude mať možno dohru pre jeho zadávateľa. Tým bol pražský advokát Vladimír Zavadil.

Kolegovia sa sťažujú na advokáta, autora inzerátu proti Schwarzenbergovi
ČTK

Podľa Wagnerovej, súčasnej senátorky, sa Zavadil previnil proti zákonu o priamej voľne, ale aj proti etickým profesijným predpisom. "Dopustil sa porušenia povinností, ktorá má voči advokátskemu stavu, t.j. správať sa poctivo, čestne a slušne, a tým prispievať k dôstojnosti a vážnosti advokátskeho stavu," cituje Wagnerová právnický kódex vo svojej sťažnosti, ktorú adresovala predsedovi Kontrolnej rady advokátskej komory.

Hovorkyňa ČAK Iva Chaloupková uviedla, že Wagnerovej sťažnosť nebola jediná. "V priebehu dneška (pondelka) sme prijali rad podnetov od advokátov. Inzerátom sa však zaoberal aj tajomník komory, ktorý zvažuje, že podá podnet v jej mene," doplnila pre iDNES.cz hovorkyňa komory.

Zavadil však už v piatok 25. januára poprel, že by mal v úmysle Schwarzenberga urážať. Bránil sa, že v inzeráte je uvedené iba to, čo bolo uvedené vo štvrtok 17. januára o 20.00 h na ČT1.

Ak však kontrolná rada ČAK dospeje k inému názoru, bude sa Zavadilovým inzerátom zaoberať disciplinárny senát. Ten by advokáta v krajnom prípade mohol potrestať až úplným zákazom činnosti. Okrem toho mu môže udeliť napomenutie, verejné napomenutie, uložiť pokutu až do výšky stonásobku minimálnej mzdy alebo dočasný zákaz činnosti.

Sťažovať sa - ale na priebeh celých volieb - chce na Najvyššom správnom súde mimovládna protikorupčná organizácia Ružový panter. Podľa nej mohli byť voľby zmanipulované klamnou kampaňou. Organizácia preto mobilizuje nespokojných voličov, ktorí by podali podnet, informoval web iDNES.cz.

Témy: iDNES.cz
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok