Dzurinda k 30. výročiu vzniku SR: Druhá dekáda bola najlepšia. Fico sa tešil, lebo špajza bola plná

ta3
2.1.2023 16:51

1. januára 2023 sme si pripomenuli 30. výročie založenia Slovenskej republiky. Moderátor Richard Dírer si pri tejto príležitosti zavolal do štúdia ta3 dvojnásobného predsedu vlády v rokoch 1998 až 2006 Mikuláša Dzurindu.

Dzurinda k 30. výročiu vzniku SR: Druhá dekáda bola najlepšia. Fico sa tešil, lebo špajza bola plná
ta3

S Mečiarom sme sa nehladkali

Myslíte si, že raz to dokážeme a budeme takou plnohodnotnou liberárnou demokraciou západného typu?

My ňou sme. Rozpávajme sa o kvalite našej demokracie, keďže je pravdou, že v posledných rokoch a mesiacoch to, bohvie, čo nie je. Opäť zažívame sínusoidu, keď nejdeme nahor, ale ideme smerom dole. Prvé desaťročie samostatnej Slovenskej republiky bolo také hľadanie sa. Takže prvá dekáda bola plná experimentov, ale má nádherný záver. 

Druhá dekáda bola najlepšia, ale teraz nehovorím o mojich vládach, ale o dekádach. Aj Robert Fico sa tešil, lebo špajza bola plná. Hospodársky rast sme mali 11 percent.

Musíme však hovoriť aj o ťažkých ekonomických reformách, respektíve ich následkoch, ktorým čelili občania Slovenskej republiky a museli sa s nimi vysporiadať.

Za to im patrí moja nehynúca vďaka, kým budem žiť. Pamätám si výroky Václava Klausa, že také šialené reformy, ako naordinoval Dzurinda s Miklošom, vydržia len Slováci. Doteraz mi znejú v ušiach slová mojich spoluobačnov, že prečo tak uťahujem opasky, prečo nevieme aj niečo dať. Možno sme aj mali pred tými voľbami, hoci sme v roku 2006 nedopadli zle. Ľudia vedia byť aj spravodliví a odpustia vám, keď vidia, že aj vy trpíte. Je pravda, že tie reformy neboli zadarmo. To však neznamená, že keď je dnes zle, tak rezignujeme.

Ako vnímate tretiu dekádu?

O tom sa mi bude hovoriť najťažšie. Kým tá prvá bola takým obdobím hľadania sa s dobrým koncom, druhá bola skvostným obdobím, bezpochyby, aj keď na jej konci vládol Robert Fico. Tretia je smutná, lebo upadáme. Trápia ma spoločenské aspekty. Zhrubli sme, spyšneli sme a sme k sebe neúctiví. Nedá sa to počúvať, ja som sa s pánom Mečiarom nehladkal, ale nešli sme pod pás. Nechceli sme sa navzájom dotknúť svojej ľudskej dôstojnosti, to proste nejde. Nedokážem počúvať politické debaty, ani to nerobím. Trápi ma to vajatanie a hmla, pokiaľ ide o naše civilizačné ukotvenie. Naozaj si polovica ľudí myslí, že páchateľom v rusko-ukrajinskej vojne je Ukrajina?

Hovoríte o vajataní. Myslíte, že do veľkej miery sa pod tým podpísala pandémia covidu alebo sme svedkami neustáleho spochybňovania a konšpirácií prichádzajúcich z Kremľa?

Nepochybne nám pandémia nepridala na optimizme a racionalizme. Pretože aj ľudia, ktorých som považoval za inteligentných, mi zrazu začali písať alternatívne teórie. Skrátka hlúposti. Hlavný problém je však v politike. Fico dodnes hovorí, že politika má štyri svetové strany, len neukáže, kde je sever. Smer aj Peter Pellegrini idú podľa vetra, naslinia prst a skúmajú odkiaľ fúka vietor. Nevedia jasne povedať, kto sme a čo pácha Putin na Ukrajine. Tam nie je vojna, ale genocída.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok