Kosovský premiér Kurtina vyzval na posilnenie mierovej misie NATO v Kosove

ta3 čtk
1.1.2023 21:58

Mierová misia NATO v Kosove KFOR by podľa kosovského premiéra Albina Kurtina mala byť výrazne posilnená, aby sa zvýšila bezpečnosť v regióne. Napätie medzi Kosovom a Srbskom nedávno eskalovalo, keď kosovskí Srbi zablokovali hraničné priechody medzi oboma krajinami.

Kosovský premiér Kurtina vyzval na posilnenie mierovej misie NATO v Kosove
TASR/AP

"Významné posilnenie jednotiek KFOR aj vojenskej techniky v našej krajine by zvýšilo bezpečnosť Kosova a celého regiónu západného Balkánu," povedal Kurti nemeckému denníku Die Welt. Kosovo, ktoré je bývalou srbskou provinciou, nezávislosť na Belehrade vyhlásilo v roku 2008. Srbsko túto nezávislosť neuznáva a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia.

Kurti tiež povedal, že na stavbe zátarás pri hraniciach so Srbskom sa podieľali aj muži, ktorí mali odznaky ruskej polovojenskej Wagnerovej skupiny a ruského nacionalistického motorkárskeho klubu Noční vlci. "Zvýšenie počtu vojakov, ktorí sú súčasťou misie KFOR, by podporilo naše snahy v oblasti obrany," povedal Kurti. Misia KFOR v súčasnosti číta asi 3800 vojakov z 30 krajín vrátane Česka.

Portál Deutsche Welle pripomína, že Rusko, blízky spojenec Srbska, nedávno odmietlo, že by rozdúchávalo napätie v regióne. Zároveň však zdôraznilo, že podporuje Belehrad.

Priština začiatkom decembra vyslala na sever Kosova stovky policajtov z radov kosovských Albáncov. Urobila tak potom, čo kosovskí Srbi v novembri opustili svoje miesta v kosovských inštitúciách, vrátane polície, na protest proti snahe Prištiny prinútiť kosovskosrbské obyvateľstvo používať výhradne kosovské registračné značky vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok