Po explózii bomby pri vojenskom letisku v Kábule zomrelo údajne najmenej desať ľudí

ta3 čtk
1.1.2023 20:04

Najmenej desať ľudských životov si v nedeľu vyžiadala explózia bomby neďaleko vojenského letiska v Kábule. Tvrdí to afganská agentúra Khaama Press. Osem ďalších osôb utrpelo zranenie. K zodpovednosti za útok sa nikto neprihlásil.

Po explózii bomby pri vojenskom letisku v Kábule zomrelo údajne najmenej desať ľudí
TASR/AP

Hovorca afganského ministerstva vnútra už Abdul Nafíh Takor skôr potvrdil, že "ráno došlo pred kábulským vojenským letiskom k explózii a mnoho našich občanov sa stalo mučeníkmi a bolo zranených".

Miestni obyvatelia podľa agentúry Reuters vypovedali, že pred ôsmou ráno (okolo 04:30 SEČ) počuli silnú explóziu od prísne stráženej vojenskej leteckej základne, ktorá sa nachádza v susedstve kábulského medzinárodného letiska a objektov ministerstva vnútra. Na miesto dorazili bezpečnostné oddiely, ktoré uzavreli prístupové cesty.

Mnoho podobných incidentov mali v minulosti na svedomí stúpenci Islamského štátu. Jeho bojovníci zintenzívnili násilné akcie po tom, čo sa v auguste 2021 moci v krajine znovu chopilo islamistické hnutie Taliban, ktoré využilo stiahnutie zahraničných vojsk z Afganistanu.

Islamský štát aj Taliban sa síce hlásia k sunnitskej vetve islamu, panujú však medzi ním spory. Islamský štát sa v poslednej dobe v Afganistane zameral na príslušníkov náboženských menšín aj na cudzie zastupiteľské úrady či cudzincov. Pri útoku na jeden z hotelov v centre Kábule, ktorý s obľubou využívali čínski podnikatelia, zahynuli 12. decembra traja ľudia a dve desiatky osôb utrpeli zranenia. K tejto akcii sa prihlásil práve Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok