Most pri Kurimanoch mal spadnúť pre niekoľkotisícovú úsporu

SITA, Pravda, TA3
29.1.2013 13:47

Experti na mostné objekty podľa denníka Pravda dokázali, že za tragickým zlyhaním podpernej konštrukcie diaľničného mosta pri Kurimanoch bolo šetrenie na spevnení mosta. To bolo nedostatočné, a tak sa zle postavené podpery zrútili a usmrtili štyroch robotníkov.

Most pri Kurimanoch mal spadnúť pre niekoľkotisícovú úsporu
TASR

Denník Pravda zistil, že pridanie pár kusov oceľových stojok, ktoré by rozhodne zlepšili stabilitu skruže, by vyšlo maximálne na 10-tisíc eur. Celá inštalácia skruží pritom stála 322-tisíc eur.

Posúdenie príčin novembrovej tragédie už vyšetrovatelia predložili aj Národnej diaľničnej spoločnosti. „Obsah správy je súčasťou vyšetrovacieho spisu,“ potvrdil pre Pravdu Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti.

Preverovanie statických výpočtov výdrže stojok ešte pokračuje. Keďže stojky boli postavené tak, ako boli nakreslené, pochybil zrejme aj statik. Minister dopravy Ján Počiatek dnes v parlamentnom výbore pre hospodárske záležitosti prednesie správu o opatreniach jeho rezortu na objasnenie situácie po páde diaľničného mosta.

Kauza by mala vyústiť do toho, aby sa pri stavbách prestalo šetriť tam, kde to nie je možné. Štát by zároveň mal nájsť cestu na to, aby sa s rastúcou kvalitou stavby nepredražovali. Odborníci vidia priestor najmä v obmedzovaní provízií pri verejných tendroch.

Ministerstvo po zrútení mosta zatiaľ zvýšilo kontroly. „Na pokyn ministra diaľničiari preverili všetky rozostavané mostné konštrukcie,“ uviedol pre Pravdu hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Figeľ: Pri bezpečnostných normách nie je kde šetriť

Bezpečnostné normy a stavebný dozor sú záležitosti, ktoré neznesú kompromis. Nie je tak pri nich čo zľavovať, alebo na nich šetriť. Vyhlásil to dnes v Národnej rade SR predseda KDH a bývalý minister dopravy Ján Figeľ.

"Pri malých, veľkých, drahých alebo lacnejších stavbách bezpečnostné normy a dozor sú záležitosti, ktoré neznesú kompromis," reagoval Figeľ. Skôr podľa neho v tejto súvislosti stojí otázka, či boli urobené všetky statické merania a či bol dozor prítomný tak, aby boli dodržané všetky okolnosti výstavby v súlade so zákonom.

"Nie je možné stavať inak ako s rešpektovaním slovenských a európskych zákonov," podotkol Figeľ. Exminister by tak od súčasného vedenia ministerstva dopravy očakával viac opatrení do vnútra Národnej diaľničnej spoločnosti a tiež vo vzťahoch ku každému zo zhotoviteľov diaľnic. "Na stavbu nesmie vstúpiť žiadny subdodávateľ bez súhlasu stavebného dozoru a investora," doplnil Figeľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok