V Česku padol januárový teplotný rekord, v Javorníku namerali takmer 20 stupňov Celzia

ta3 čtk
1.1.2023 18:14

V Javorníku v Olomouckom kraji v nedeľu ráno meteorológovia namerali 19,6 stupňa Celzia, doteraz najvyššiu januárovú teplotu v Česku. Nové maximum prekonalo doterajší rekord 18,8 stupňa z Vanova v Ústí nad Labem z 29. januára 2002.

V Česku padol januárový teplotný rekord, v Javorníku namerali takmer 20 stupňov Celzia
Profimedia

Rekordy pre Nový rok v nedeľu zaznamenalo zhruba 80 percent zo 162 staníc s aspoň tridsaťročným radom meraní, povedal Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu. Od pondelka podľa predpovede príde ochladenie.

Rekordná teplota z Javorníka je nezvyčajne z doby okolo 04:00 ráno. Na tejto stanici prekonala doterajšie novoročné maximum 12,2 stupňa Celzia z minulého roka. Nedeľnajšia hodnota z Javorníka je zároveň doteraz najvyššou novoročnou teplotou v Česku, v tomto smere prekonala 15,7 stupňa Celzia z minulého roka v Kopistoch na Mostecku.

Popri závetrí Jeseníkov bolo na začiatok roka nezvyčajne teplo aj v južných Čechách. V Českých Budějoviciach - Rožnove teplomer ukázal 19,4 stupňa Celzia, v Třeboni 18,9 stupňa. Na počasie v Česku má vplyv veľmi až extrémne teplý vzduch, ktorý sem prúdi zo severozápadu Afriky, uviedol ČHMÚ na Silvestra, kedy aj na väčšine dlhodobo meracích staníc padli teplotné rekordy.

Tohtoročný prelom roka je na mnohých miestach teplotne rekordný podobne ako pred rokom. Rovnako ako na Silvestra, v nedeľu teplomer ukázal viac ako 18 stupňov Celzia aj napríklad v Neumeteloch na Berounsku, zastavil sa na hodnote 18,7 stupňa. Silvester má po sobote novú najvyššiu teplotu na tento deň v Česku. V Dobrichoviciach pri Prahe av pražských Komořanoch bolo 18,2 stupňa Celzia. Nový rekord za celý december má po poslednom dni vlaňajška 28 dlhodobo meracích staniciach vrátane pražského Klementina.

Na začiatku nového týždňa sa má podľa predpovede ČHMÚ ochladiť, najvyššie denné teploty by v pondelok nemali presiahnuť 12 stupňov Celzia av utorok desať stupňov. Mrznúť ale naďalej nebude ani v noci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok