Chorvátsko vstúpilo do eurozóny a schengenu. Na dovolenku môžete ísť s eurom a bez čakania

ta3 tasr čtk
1.1.2023 08:32

Chorvátsko dosiahlo o polnoci zo soboty na nedeľu dva dôležité míľniky: Stalo sa 27. štátom schengenského priestoru, kde je možný voľný pohyb tovaru a osôb, ako aj 20. členom eurozóny. Informujú agentúry DPA a HINA. Oba významné medzníky spolu s Chorvátmi oslávila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Obe skutočnosti uľahčia cestovanie miliónom dovolenkárov z krajín Európskej únie, keďže už nebudú musieť zamieňať peniaze a vyhnú sa často dlhému čakaniu na slovinsko-chorvátskych hraničných priechodoch. Zatiaľ poslednou krajinou, ktorá vstúpila do eurozóny, bola v roku 2015 Litva.

Chorvátsky minister vnútra Davor Bozinovič a slovinská ministerka verejnej správy Sanja Ajanovičová Hovniková koniec hraničných kontrol o polnoci symbolicky oslávili na hraničnom priechode Bregana. "Toto je konečné potvrdenie našej európskej identity, za ktorú celé generácie Chorvátov bojovali a nakoniec zvíťazili," povedal Bozinovič podľa chorvátskej televízie HRT.

Chorvátski pohraničníci venovali cestujúcim v poslednom aute, ktoré pred polnocou prekročilo slovinsko-chorvátske hranice, na pripomenutie tejto pamätnej udalosti plyšového medvedíka. Na svojej ceste k vstupu do schengenského priestoru muselo Chorvátsko splniť 281 odporúčaní v ôsmich oblastiach, píše HINA.

Koniec kontrolám na hraniciach s Maďarskom

Vstupom Chorvátska do schengenského priestoru zrušili o polnoci zo soboty na nedeľu kontroly aj na 15 hraničných priechodoch s Maďarskom. Píše o tom agentúra MTI. Chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlič-Radman na podujatí na priechode Letenye-Goričan povedal, že jeho krajina v tento deň splnila svoje strategické ciele. Cestovanie bez obmedzení označil za "veľký krok vpred" pre dve krajiny s 800 rokmi spoločných dejín. Prospeje to cestovnému ruchu i ekonomickým vzťahom.

Poslanec Péter Cseresnyés, zastupujúci v maďarskom parlamente pohraničnú Zaliansku župu, uviedol, že voľné cestovanie poskytuje nové možnosti spolupráce podnikateľom a uľahčuje kontakty s materskou krajinou etnickým menšinám.

Zatiaľ čo kontroly na pozemných a námorných hraniciach Chorvátska s ostatnými členskými štátmi EÚ boli zrušené 1. januára, kontroly pri cestovaní lietadlom sa skončia až od 26. marca. Bývalá juhoslovanská republika Chorvátsko získala nezávislosť v roku 1991. Euro nahradilo chorvátsku národnú menu kunu, ktorá bola v obehu od roku 1994. Výmenný kurz bol stanovený na 7,5345 kuny za jedno euro. Do 14. januára platí prechodné obdobie, počas ktorého je možné stále platiť oboma menami.

Vďaka svojmu dlhému pobrežiu Jadranského mora s mnohými malebnými zátokami a ostrovmi sa Chorvátsko vo veľkej miere spolieha na cestovný ruch. Za prvých jedenásť mesiacov roku 2022 navštívilo túto krajinu 16 miliónov zahraničných turistov. Je to len o niečo menej ako 17,3 milióna dovolenkárov, ktorí tam zavítali v roku 2019, poslednom pred začiatkom koronavírusovej pandémie, uvádza DPA.

Chorvátsko oslavuje za účasti von der Leyenovej

Chorvátsky premiér Andrej Plenković v nedeľu uvítal predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú na hraničnom priechode so Slovinskom, aby spoločne oslávili vstup Chorvátska do schengenského priestoru voľného pohybu. Závory na hraničných priechodoch sa zdvihli úderom polnoci. Krajina oslavuje aj vstup do eurozóny a minister financií a šéf centrálnej banky v Záhrebe symbolicky vybrali eura z bankomatu, informovali chorvátske médiá.

Von der Leyenová to označila za historický deň a dôvod na oslavy a hrdosť, že ľudia budú môcť prechádzať hranicou bez kontrol. "Je tu tiež zavedenie eura. Chorváti si budú navždy pamätať deň, kedy prvýkrát zaplatili eurom. Je to druhá svetová mena, ktorá nás vo svete robí silnejšími," dodala šéfka Európskej komisie. 


Po presune do Záhrebu von der Leyenová s Plenkovičom na centrálnom Námestí bána Jelačiča vypili kávu, ktorú chorvátsky premiér symbolicky zaplatil eurom. Guvernér chorvátskej centrálnej banky Boris Vujčić pritom šéfke Európskej komisie predstavil novú eurovú mincu, na ktorej je vyobrazená kuna - práve po tomto zvierati nesie názov dosluhujúci chorvátske platidlo.

V nedeľu začala v Chorvátsku tiež platiť jednotná európska mena euro. Minister financií Marko Primorac tento krok oslávil s guvernérom Vujčičom a obaja z bankomatu vybrali po 50 eurách. "Som hrdý, že sme za menej ako desať rokov od vstupu do Európskej únie dosiahli ďalší strategický cieľ a že je Chorvátsko oddnes aj členom eurozóny," uviedol podľa stanice N1 Primorac s tým, že euro predstavuje "pevný základ stability" v terajších "búrlivých dobách". Vujčić označil možnosť výberu eur z chorvátskeho bankomatu za "skvelý pocit". "Budeme odolnejší voči krízam a príťažlivejší pre investície a podnikanie," dodal.

Podľa stanice N1 bankomaty v hlavnom meste Záhrebu prešli na eurá bez problémov. Naopak výpadky hlásia niekoľko mobilných aplikácií internetového bankovníctva, uviedol Index.hr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok