Svitko obsadil v prológu Rally Dakar 14. miesto, Varga skončil o priečku vyššie

ta3 TASR
31.12.2022 18:57

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v sobotnom prológu tohtoročnej rely Dakar štrnáste miesto. Jeho krajan Juraj Varga skončil vo svojej prvej etape na tomto podujatí na trinástej priečke medzi štvorkolkármi. Róbert Kasák obsadil 33. miesto v kategórii kamiónov. Svitko bol na trinásťkilometrovej trase o devätnásť sekúnd pomalší ako víťaz Toby Price z Austrálie a v nedeľu vyrazí ako druhý v poradí.

Jazdec stajne Slovnaft Rally Team odštartoval na prestížnej púštnej rely po štrnásty raz. Najlepší výsledok dosiahol pred siedmimi rokmi, keď bol celkovo druhý a pripísal si doposiaľ jediné etapové víťazstvo. "Prológ bol technický a dlho som váhal, či do toho ísť naplno. Prvých pätnásť jazdcov si vyberá pozície do úvodnej etapy a vedel som, že je náročné dostať sa tam. Nakoniec som sa snažil zajazdiť čo najlepší čas a zajtra vyrážam ako druhý. Nie je to výhodná pozícia, ale budem bojovať," uviedol 40-ročný jazdec na sociálnej sieti Facebook.

Varga sa stal prvým Slovákom, ktorý odštartoval na Dakare v kategórii štvorkoliek a na víťazného Francúza Alexandra Girouda stratil 46 sekúnd. Všetci pretekári absolvovali prológ na stroji Yamaha. "Išiel som viac na istotu. Nechcel som niečo pokaziť hneď v úvodný deň na mojom prvom Dakare," opísal svoju sobotnú jazdu Varga.

V kategórii automobilov bol najrýchlejší Švéd Mattias Ekström so spolujazdcom Emilom Bergkvistom na Audi. Dvojnásobný majster DTM a svetový šampión v relykrose dosiahol čas 8:00 min. Český jazdec Miroslav Zapletal so slovenským spolujazdcom Marekom Sýkorom obsadili na Forde 21. pozíciu s mankom 44 sekúnd.

Medzi kamiónmi bol najrýchlejší Čech Martin Macík (9:43 min) na Audi. Slovenský pretekár Róbert Kasák so spolujazdcom Tomášom Kazarkom obsadili na Tatre Buggyra 33. miesto (+2:38). Maďar Zsolt Darázsi so slovenským mechanikom Ľubomírom Palčom figurovali v cieli na 46. mieste so stratou 3:57 min.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok