Ukrajina neodpustí Rusku jeho útoky, reagoval Zelenskyj na nové nálety

ta3 TASR
31.12.2022 17:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že jeho krajina neodpustí Rusku jeho agresiu. Vyjadril sa po tom, ako Moskva krátko pred Novým rokom podnikla ďalšiu sériu raketových útokov. Informácie TASR prevzala od agentúr AFP a Reuters a televízie CNN.

Ak prežijeme túto zimu, vojnu vyhráme, povedal Zelenskyj
Ukrainian Presidential Press Office via AP

"Niekoľko vĺn raketových útokov na Silvestra. Rakety proti ľuďom... Nikto na svete vám to neodpustí. Ukrajina neodpustí," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. Rusko v sobotu odpálilo na Ukrajinu viac ako 20 rakiet, z nich 12 podľa ukrajinskej armády zostrelila protivzdušná obrana. Pri útokoch zahynul najmenej jeden človek v Kyjeve a desiatky ľudí utrpeli zranenia.

"Tentoraz je hromadný raketový útok Ruska úmyselne zameraný na obytné oblasti, vôbec nie na našu energetickú infraštruktúru," uviedol v tvíte ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Vojnový zločinec Putin 'oslavuje' Nový rok zabíjaním ľudí," dodal a zopakoval výzvu, aby Rusko zbavili stáleho členstva v Bezpečnostnej rade OSN. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že bez elektriny je vzhľadom na núdzové odstávky 30 percent odberateľov v hlavnom meste. Obyvatelia však majú vodu a funguje vykurovanie.

Na Ukrajine zostávajú aj počas nadchádzajúcej noci v platnosti zákazy vychádzania od 19.00 h do polnoci, oslavy príchodu nového roka na verejných priestranstvách tak nie sú možné. Predstavitelia viacerých ukrajinských oblastí na sociálnych sieťach vyzvali obyvateľov, aby na Silvestra tieto opatrenia dodržiavali. Niektorí upozornili, že v noci v uliciach miest posilnia počty policajtov.

Zelenskyj sa poďakoval Scholzovi za podporu

Zelenskyj sa v sobotu poďakoval nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi za podporu a zmenu postoja Nemecka v spojitosti s krízou na Ukrajine. Informujeme podľa správy z agentúry DPA a Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti. "Dodávky zbraní, ochrana pre viac než milión Ukrajincov, vaše predsedníctvo v (skupine siedmich najvyspelejších krajín sveta) G7 so zameraním na Ukrajinu, finančná a technická pomoc a kandidátsky štatút na vstup do EÚ," napísal Zelenskyj v nemčine na Twitteri.

Takisto sa Scholzovi poďakoval za "historický bod zlomu" a vyjadril želanie na spoločné víťazstvo v roku 2023. Zelenskyj tým pripomínal Scholzove vyjadrenia z februára, keď ruskú inváziu na Ukrajinu označil za "historický bod zlomu" (Zeidenwende), píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok